Μήπως η Alexa του Amazon ή το Google Home ακούει τις συνομιλίες μας;

0
814

Μήπως η Alexa του Amazon ή το Google Home ακούει τις συνομιλίες μας;

 

Η άνοδος του έξυπνου οικιακού βοηθού έχει κάποιους καταναλωτές να τρομάζουν ότι οι γίγαντες του Διαδικτύου παρακολουθούν τις συνομιλίες τους, αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο… προβλέψιμη.

Από την κυκλοφορία της Alexa, της οικιακής βοηθού που λειτουργεί με τεχνολογία AI , το Amazon έχει κατηγορηθεί για το ότι η συσκευή ακούει και καταγράφει τις συνομιλίες των χρηστών της.

 

Ωστόσο το Amazon πάντα ισχυριζόταν ότι η Alexa αρχίζει να καταγράφει μόνο όταν μιλάει η εντολή “Alexa”.

 

Πώς λοιπόν, να εξηγήσουμε τις πρόσφατες αναφορές από τη Danielle, από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, ότι μια ιδιωτική συζήτηση μεταξύ της και του συζύγου της καταγράφηκε και μυστηριωδώς κατέληξε στα εισερχόμενα του συνάδελφου του συζύγου της; Η Danielle ανακάλυψε ότι αυτό συνέβη αφού έλαβε μια ανησυχητική κλήση από τον συνάδελφο του συζύγου της, επιμένοντας: “Αποσυνδέστε τις συσκευές Alexa σας τώρα, είστε πειρατεμένοι”.

 

Το Amazon απάντησε πρώτα απλώς επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η αλυσίδα γεγονότων είχε όντως συμβεί. Πώς συμβαίνει αυτό με τους ισχυρισμούς του Amazon ότι η συσκευή δεν κοιτάει πάντα τις συνομιλίες μας;

 

Το Amazon έδωσε μια εξήγηση που βασίζεται σε ξεκάθαρα συνθήματα λέξεων που δίδουν εντολή στην Alexa και οι απαντήσεις της να μην ακούγονται από το ζευγάρι.

 

Λένε ότι αρχικά προκλήθηκε από μια λέξη παρόμοια με το “Alexa”, και στη συνέχεια ακούστηκε αργότερα «στείλε μήνυμα» ακολουθούμενο από το όνομα μιας επαφής στο αίτημα της (πιθανώς ακούγοντας).

 

Από το σύνολο των διαθέσιμων πληροφοριών, η σύντομη απάντηση είναι όχι. Και οι δύο συσκευές ακούνε και καταγράφουν συνομιλίες μόνο μετά από μια λέξη ‘wake word’ και ακόμα και τότε αυτά τα αιτήματα μπορούν να διαγραφούν από το ιστορικό σας.

 

Υπάρχουν δύο στοιχεία σε αυτήν την ιστορία, υπάρχει η συμπεριφορά του Amazon και της Google όσον αφορά το αν και πότε ακούει και καταγράφει συνομιλίες μέσα από τα ακουστικά των συσκευών τους και υπάρχει η απειλή ότι εάν αυτές οι συνομιλίες καταγραφούν, μπορούν να αποκτηθούν από τους χάκερς;

Το περιστατικό δεν είναι απίθανο, αλλά αν είστε χρήστης της Alexa, τότε πιθανότατα θα βιώσατε την ενεργοποίηση του βοηθού από μόνος του κατά τη διάρκεια συνομιλιών. Είχα προσωπικά την Alexa να παίζει τυχαία τραγούδια επειδή σκέφτηκε ότι με άκουσε να ζητήσω να παίξει κάποια μουσική. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Amazon γενικά, αλλά είναι σπάνιο να δούμε μια περίπτωση όπου διαδοχικές εντολές σημαίνουν ότι μια ηχογράφηση αποστέλλεται ακούσια.

 

Η Alexa βρέθηκε επίσης σε μια περίεργη αντιπαράθεση για το γέλιο, τον Μάρτιο, αφού ο ψηφιακός βοηθός παρεξήγησε απλά λόγια και φράσεις για να ενεργοποιήσει την εντολή “Alexa, γέλιο”.

 

Η Alexa φάνηκε να ξεκινάει να γελάει χωρίς να της ζητηθεί να ξυπνήσει και οι χρήστες που επηρεάστηκαν αποκρίθηκαν αποσύροντας τις συσκευές με δυνατότητα Alexa. Αυτό το τελευταίο περιστατικό θα αυξήσει μόνο την πίεση στο Amazon για να ξεκινήσει ευρύτερα την εφαρμογή του χαρακτηριστικού αναγνώρισης φωνής για να αποφύγει αυτά τα ασυνήθιστα προβλήματα.