Home Fun Μια αρχαία τεχνική απομνημόνευσης μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο

Μια αρχαία τεχνική απομνημόνευσης μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο

Όσο παράξενο και να ακούγεται, υπάρχουν ανταγωνιστικοί “rememberers’ εκεί έξω που μπορούν να απομνημονεύσουν μια τράπουλα σε δευτερόλεπτα ή δεκάδες λέξεις μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι, φυσικά, κάποιος αποφάσισε να τις μελετήσει. Αποδεικνύεται ότι η εξάσκηση των τεχνικών τους δεν βελτιώνει μόνο τη μνήμη σας – μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σας.

 

Έχει υπάρξει μια μακρόχρονη συζήτηση για το αν οι αθλητές μνήμης γεννιούνται με ανώτερες μνήμες ή αν οι ικανότητές τους οφείλονται στα εκπαιδευτικά τους σχήματα. Αυτά τείνουν να περιλαμβάνουν μια αρχαία στρατηγική απομνημόνευσης που ονομάζεται μέθοδος loci, η οποία περιλαμβάνει την απεικόνιση σημαντικών πληροφοριών που τοποθετούνται σε βασικές στάσεις κατά μήκος ενός διανοητικού ταξιδιού. Αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι μια φανταστική βόλτα μέσα από το σπίτι σας ή ένα τοπικό πάρκο, ή την προσπάθειά σας να εργαστείτε.

Το σημαντικό είναι ότι μπορείτε να επιστρέψετε πνευματικά για να ανακτήσετε τα κομμάτια των πληροφοριών που έχετε αποθηκεύσει. (Οι αρχαίοι Έλληνες λένε ότι το έχουν χρησιμοποιήσει για να θυμηθούν σημαντικά κείμενα.)

 

Ο Boris Nikolai Konrad, ένας προπονητής μνήμης και αθλητής που έχει μπει στο βιβλίο Guinness καθώς μπόρεσε να απομνημονεύσει 201 ονόματα και πρόσωπα σε μόλις 15 λεπτά, ενώ αποδίδει τις ανώτερες ικανότητες μνήμης που κατέχει στην εξάσκηση καθώς και σε άλλες τεχνικές μνήμης.

 

Για να μάθετε τι συμβαίνει σε εγκέφαλους ανώτερου επιπέδου μνήμης, ο Konrad συνεργάστηκε με τον νευροεπιστήμονα Martin Dresler από το Πανεπιστήμιο Radboud των Κάτω Χωρών. Έκαναν προσλήψεις 23 από τους κορυφαίους 50 ανταγωνιστές μνήμης στον κόσμο. Όλοι ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 36 ετών. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους της μνήμης ενώ ήταν απλά χαλαροί και επίσης απομνημόνευαν έναν κατάλογο 72 λέξεων.

 

Η ομάδα και οι συνεργάτες τους στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των αθλητών της μνήμης δεν φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί με διαφορετικό τρόπο από τον δικό σου ή το δικό μου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε στο περιοδικό Neuron. “Αυτό ήταν εκπληκτικό, καθώς αυτά είναι πραγματικά τα καλύτερα απομνημονευτικά στον κόσμο”, λέει ο Dresler. “Και ακόμα, δεν έδειξαν μια ενιαία δομή μνήμης, οποιαδήποτε περιοχή ή συλλογή περιοχών που ήταν ανατομικά εντυπωσιακά διαφορετική από τα φυσιολογικά άτομα ελέγχου”.

 

Ακόμα κι έτσι, τα μυαλά τους δεν λειτουργούν με τον δικό σας τρόπο ή το δικό μου. Οι αθλητές μπόρεσαν να θυμηθούν τουλάχιστον 70 από τις 72 λέξεις που μελετούσαν – σε σύγκριση με κατά μέσο όρο μόνο 39 λέξεις για τους μη αθλητές που συγκρίθηκαν. Επιπλέον, ενώ οι εγκέφαλοι των επαγγελματιών θυμητών ήταν δομικά παρόμοιοι με την ομάδα ελέγχου, οι εγκεφαλικές σαρώσεις των αθλητών μνήμης έδειξαν μοναδικά πρότυπα δραστηριότητας, όπου οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη γνώση ήταν στατιστικά πιο πιθανό να πυροδοτήσουν μαζί.

 

Ο Konrad και ο Dresler εξέτασανν 51 άνδρες στα 20 τους χρόνια που δεν είχαν ποτέ εκπαιδευτεί ή συμμετείχαν σε διαγωνισμούς μνήμης σε τρεις διαφορετικές ομάδες: μία ομάδα εκπαιδεύτηκε με τη μέθοδο loci και ασκούταν με online μαθήματα για έξι εβδομάδες, 30 λεπτά την ημέρα.

 

Μια ομάδα ελέγχου έλαβε μια παρόμοια ρύθμιση προπόνησης, αλλά έπαιξε ένα απλό βραχυπρόθεσμο παιχνίδι μνήμης που δεν περιλάμβανε καμία στρατηγική. Και η άλλη ομάδα ελέγχου δεν έπρεπε να κάνει τίποτα παρά να εμφανιστεί για εξετάσεις εγκεφάλου και δοκιμές μνήμης.

Έξι εβδομάδες μετά, η ομάδα που εκπαιδεύτηκε με τη μέθοδο loci κατέστρεψε τις προηγούμενες βαθμολογίες τους στο δεύτερο σετ μνήμης – θυμίζοντας κατά μέσο όρο 62 από τις 72 λέξεις, δηλαδή περίπου 36 λέξεις. Αντίθετα, η ομάδα που ασχολείται με το παιχνίδι μνήμης και την ομάδα που δεν εκπαιδεύτηκε καθόλου βελτιώθηκε.

 

Επιπλέον, τα ίδια πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που εμφανίστηκαν στους αθλητές της μνήμης άρχισαν επίσης να εμφανίζονται στην ομάδα που εκπαιδεύτηκε με τη μέθοδο του loci. Αυτό ήταν αλήθεια ακόμη και σε ηρεμία, όταν δεν προσπαθούσαν να απομνημονεύσουν τίποτα. Αυτό συνεπάγεται ότι η σωστή προπόνηση μνήμης προκαλεί διαρκείς αλλαγές στον εγκέφαλο, λέει ο Jee Kim, ένας νευροεπιστήμονας που ερευνά μνήμη στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας της Αυστραλίας που δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη.

 

Γιατί λοιπόν η μέθοδος loci λειτουργεί τόσο καλά; Μετά από όλα, τα παιχνίδια εγκεφάλου, όπως αυτά που κυκλοφορεί στο εμπόριο από τον Lumosity, δεν σας κάνουν πιο έξυπνα (γι ‘αυτό και ο Lumosity έπρεπε να πληρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να διακανονίσει χρεώσεις παραπλανητικής διαφήμισης). Και αυτή η τελευταία μελέτη το φέρνει έξω – η ομάδα που παίζει το βραχύχρονη μνήμη του εγκεφάλου-εκπαιδευτικού παιχνιδιού δεν βελτιώθηκε σημαντικά.

 

O Konrad και ο Dresler θεωρούν ότι λειτουργεί με τη λήψη αφηρημένων, άσχετων πληροφοριών και την κατασκευή σηματοδοτών σε μια διαδρομή – η οποία ενσωματώνει τις δεξιότητες πλοήγησης και χωρικής μνήμης που εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οι αρχαίοι άνθρωποι πιθανότατα δεν χρειαζόταν να θυμούνται τη σειρά παιχνιδιού καρτών εκατοντάδων ονομάτων. Όμως, ο Κόνραντ λέει: «Ήταν πάντα σημαντικό για τους ανθρώπους να θυμούνται πού βρίσκεται το καταφύγιο τους, πού είναι το φαγητό, πού υπάρχει κίνδυνος – οπότε τα μυαλά μας μπορούν να το κάνουν εύκολα».

 

Ο Dresler λέει ότι αυτές είναι οι ερωτήσεις που ευελπιστούν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του να απαντήσουν στο μέλλον, με περισσότερους ανθρώπους και πιο προηγμένες μεθόδους. Και εν τω μεταξύ, το σημείο εκκίνησης είναι ότι οι δεξιότητες μνήμης μπορούν να μάθουν.

 

 

Δείτε επίσης