Ένας μεγάλος δημιουργός, ένας τραγουδοποιός έφυγε και μαζί του έφυγε και εκείνο το “Πάρτυ” στη Βουλαγμένη, έφυγε μια σπουδαία φωνή, μια σπουδαία ποιότητα ανθρώπου, αλλά οι αναμνήσεις μιας ολόκληρης εποχής, μιας ολόκληρης γενιάς θα μείνουν για πάντα!
Τα ξημερώματα της Τρίτης 7/2/2017 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης πέθανε, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η σύζυγός του, Άννα Βαγενά. Ο μεγάλος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής ήταν 73 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία. Ο χαμός του αποτελεί σημείο αναφοράς στην απώλεια ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, ενός δημιουργού που στιγμάτισε με τα τραγούδια του χιλιάδες Έλληνες, ενός ερμηνευτεί που κατάφερε ακόμα και τώρα που δεν υπάρχει πια, πάντα να συνεχίσει να υπάρχει!
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκη), καθώς και στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Αθήνα), χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, αφού από πολύ νωρίς φαινόταν ότι θα τον κέρδιζε ολοκληρωτικά η μουσική.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου “Η Πόλη μας”. Τα τραγούδια στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Από τότε μια τεράστια καριέρα μουσικής παραγωγής και δημιουργίας ξεκίνησε, δίσκοι, μουσικές συνεργασίες με τεράστια ονόματα της ελληνικής σκηνής, συναυλίες, χιλιάδες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές. Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ σε Ελλάδα, αλλά και σε Κύπρο. («Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», “Ντίσκο”, κ.α.).
Το έργο του σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Τότε που οι εποχές ήταν αλλιώς και οι άνθρωποι διαφορετικοί εκείνος έκανε το μνημειώδες “Πάρτυ του στη Βουλιαγμενη”. Η συναυλία έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και που συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα. Σε αυτή εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτυ κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού. Όχι άδικα, το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους.
Πλήθος καλλιτεχνών, επώνυμων Ελλήνων, συνεργατών, φίλων και συγγενών του Λουκιανού Κηλαηδόνη εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και τη συμπαράσταση στην οικογένειά του. Ο καλλιτέχνης έφυγε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Υγεία “λόγω προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας”, όπως ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν.
Βλάσσης Μπονάτσος: Ο αιώνιος έφηβος της ροκ που έγραψε το δικό του Manifesto στην Ελλάδα