Skip to main content

Δείτε την αποκάλυψη της αναπαράστασης του προτύπου της αρχαίας Βαβυλώνας

Οι τόσες αναφορές σε θρησκευτικά κείμενα στην Κιβωτό του Νώε και οι ζωγραφικές «απεικονίσεις» του πως πρέπει να έμοιαζε, έχουν δημιουργήσει σε πολύ κόσμο την περιέργεια. Ιδίως όταν ακούν κάποιους επιστήμονες να αναφέρονται σε «τρελές» μεταβολές των κλιματικών συνθηκών και τις βροχές και τις πλημμύρες να κατακλύζουν αρκετές χώρες παγκοσμίως ανά περιόδους. 



Έφτασε η ώρα να λυθούν οι απορίες για το πώς ήταν το κατασκεύασμα του Νώε, καθώς ένας ειδικός του Βρετανικού Μουσείου αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου του για να μελετήσει και στη συνέχεια να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες –βήμα βήμα- για την κατασκευή της πλέον πιστής αναπαράστασης, όπως αναφέρεται στα βρετανικά ΜΜΕ. Μάλιστα, δεν είναι απλά μια απεικόνιση σε χαρτί ή σε υπολογιστή, αλλά κάτι χειροπιαστό και αποτελεί… αποκάλυψη.



Ο Δρ. Ίρβινγκ Φρίνκελ –ερευνητής του τμήματος αρχαιοτήτων της Μεσσοποταμίας- βάσισε το σχέδιο του σε ένα αντίστοιχο από την αρχαία Βαβυλώνα 4.000 χρόνια πριν. Βέβαια, αν και έχει δουλέψει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, αυτό που διαφέρει από τη βιβλική εκδοχή της είναι το μέγεθος, καθώς όπως εξήγησε αν την έφτιαχνε τόσο μεγάλη όσο περιγράφεται με τις σημερινές συνθήκες δε θα μπορούσε να επιπλεύσει στη θάλασσα. Γι’ αυτό το κατασκεύασμα του είναι στο 1/5 του μεγέθους της Κιβωτού του Νώε –και μπορεί να χωρέσει μόνο μερικά ζευγάρια ζώων- με τη θεωρία του να αναφέρει πως ήταν κυκλική και φτιαγμένη κυρίως από καλάμια. Η συγκεκριμένη «ελαφριά» λέμβος-πλοίο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ακριβείς οδηγίες που αναγράφονται πάνω σε πήλινες πινακίδες από την αρχαία Μεσοποταμία, πλέον το σύγχρονο Ιράκ. 



Την πρώτη περιγραφή της Κιβωτού του Νώε την ανακάλυψε σε σφηνοειδή –το πρώτο αντικείμενο γραφής στην ανθρωπότητα- αρκετά χρόνια πριν και εργάστηκε πάνω σε αυτήν επί 20 χρόνια. Εξήγησε λοιπόν, ότι η Κιβωτός ήταν κυκλική και ότι είναι το πρώτο αρχείο που αναφέρει την… ξακουστή πλημμύρα της Βαβυλώνας, η οποία καταγράφηκε αργότερα στη Γένεση. 



Μετά από αρκετά χρόνια μελετών λοιπόν, ο Δρ. Φρίνκελ επέβλεψε την κατασκευή του αντιγράφου της Κιβωτού –βασισμένο στην αυθεντική… συνταγή- από μια ομάδα Ινδών. Οι εργασίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις μήνες και έλαβαν χώρα στην Κεράλα της νοτιοδυτικής Ινδίας. Μάλιστα, η κατασκευή και όλες οι εργασίες θα προβληθούν σε ντοκιμαντέρ του Channel 4, από το οποίο μπορείτε να πάρετε μια γεύση.  
 
newsbeast.gr