Skip to main content

Μετά το Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley από όπου έχουν προέλθει κολοσσοί (όπως η Google και το Τwitter) και το Τελ Αβίβ, κοινώς γνωστό και ως «Startup Nation», οι νεοσύστατες καινοτόμες εταιρείες αναζητούν πλέον την έδρα τους σε έναν ακόμη προορισμό: την Τουρκία, η οποία τείνει να μετεξελιχτεί στον επόμενο παράδεισο των start ups.

Με κρατική χρηματοδότηση 15 χιλ. ευρώ σε κάθε νεοσύστατη επιχείρηση και άλλες 50 χιλ. ευρώ επιπλέον εφόσον πρόκειται για εταιρεία τεχνολογίας, η γειτονική Τουρκία έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των start ups, μεταξύ των οποίων και των ελληνικών. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η παρουσία στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο του İhsan Elgin, διευθυντή του Fit Startup Factory («Girişim Fabikası»), ενός «τεχνολογικού επιταχυντή» από την Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο την ενεργοποίηση των επιχειρηματιών τεχνολογίας της Τουρκίας στη δημιουργία δυνητικών και βιώσιμων επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο İhsan Elgin, στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ψάχνουν την επόμενη νεοφυή επιχείρηση. Προτεραιότητα δίνεται στις τεχνολογικές εφαρμογές, στον τομέα της βιοιατρικής, αλλά και σε εφαρμογές ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής. Όπως σημειώνει ο διευθυντής του Fit Startup Factory τα κίνητρα που δίνονται σήμερα στη χώρα του, την οποία χαρακτηρίζει «open field», μαγνητίζουν τις νέες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, εκτός από την κρατική χρηματοδότηση για κάθε καινούριο επιχειρηματικό ξεκίνημα, η κυβέρνηση επιστρέφει το 20% κάθε επενδυτικού κεφαλαίου που γίνεται σε start ups, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη χρηματοδότηση της καινοτομίας.

Η επίσκεψη του İhsan Elgin στην Αθήνα έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενός εντατικού σεμιναρίου για 16 ελληνικές  startups, από όπου οι τρεις που θα επιλεγούν, και αφού δουλέψουν τις προτάσεις που αποκόμισαν από το bootcamp workshop, θα ταξιδέψουν στις 17 Φλεβάρη στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί θα παρουσιάσουν τις εταιρίες τους σε περισσότερους από 80 διεθνείς και Τούρκους επενδυτές και επιχειρηματίες και θα έχουν προσωπικές συναντήσεις μαζί τους, ενώ μια από αυτές θα συνεχίσει μέχρι την Αττάλεια για να συμμετέχει στο Startup Turkey, όπου θα δώσουν το “παρών” περισσότερα από 100 venture capitals. Στο Startup Turkey, εκτός από το νικητή του bootcamp, έχουν αιτηθεί μέχρι σήμερα να συμμετέχουν απευθείας άλλα 67 ελληνικά startup.

Όπως σημειώνει τέλος ο İhsan Elgin, οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο για το business plan αυτό καθαυτό, όσο για το ταλέντο πίσω από την ιδέα και για τις δυνατότητες απήχησης της στην αγορά. Για αυτό το λόγο, πιστεύει, το τουρκικό περιβάλλον αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τις πρώτες δοκιμαστικές κινήσεις, πριν την έξοδο στην παγκόσμια αγορά. Συμβουλεύει πάντως τους υποψήφιους νέους επιχειρηματίες να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Ο διαγωνισμός από όπου θα αναδειχτούν οι τρεις καινοτόμες ιδέες έγινε με πρωτοβουλία των Industry Disruptors – Game Changers, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ενισχύει και προάγει την καινοτομική επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, εστιάζοντας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Το «Disrupt, Startup, ScaleUP Founders Bootcamp», όπως ονομάζεται, έγινε επίσης με την επιστημονική στήριξη του Özyeğin University, ενός από τα καλύτερα Business School της Τουρκίας.

πηγή: capital.gr