Οι φίλοι του τον λένε “φιλόσοφο”. Και είναι πολλοί. Κάθεται συνήθως .. εκκωφαντικά σιωπηλός μπροστά στις πολύβουες παρέες. Πίνει και ακούει. Μιλάει μόνο όταν γουστάρει πραγματικά να πει κάτι.
Προχθές η συντροφιά που τον πλαισίωνε ήταν ετερόκλητη. Κι όλο και πλήθαινε. Ένας δικηγόρος, μία αισθητικός, ένας επιχειρηματίας, μία διαφημίστρια, ένας πανεπιστημιακός, μία νοικοκυρά, ένας αγρότης, δύο φοιτήτριες, ο φίλος της μίας φαντάρος, ένα ζευγάρι εφοριακών και ένας μεγαλογιατρός μετά της συμβίας του. Τιτίβιζαν ξέγνοιαστα για τα τρέχοντα και τον χειμώνα που ευτυχώς φεύγει … αθόρυβα. Μετά ήρθαν τα μεζεδάκια. Η κουβέντα αραίωσε. Η παρέα υποκλίθηκε στις γεύσεις και το κρασί προς στιγμήν, για να ξαναπιάσει την επικαιρότητα μετά με χορτάτη … διάθεση. Από τον Ομπάμα μέχρι την διεθνή οικονομική κρίση και από τον Ουμπέρτο Έκο μέχρι το προσφυγικό. Θριαμβολογίες, αναλύσεις, αφορισμοί, διαφωνίες και πάλι απ’ την αρχή. Κι ο φιλόσοφος αμέτοχος. Η φοιτήτρια της κοινωνιολογίας -πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ και των δανειστών, υπέρμαχος του Έκο και λάτρης του Πέτρου Κωστόπουλου (που -κατά δήλωσή της- θα εκτοξεύσει την μεταμεσονύκτια τηλεθέαση) αποφάσισε με τον αυθορμητισμό της ηλικίας της να τον βάλει στην κουβέντα.
Το βίντεο με τα fails του οκταμήνου στο youtube που τα “σπάει”
– Κι εσείς -που σας λένε και φιλόσοφο- τι λέτε για όλα αυτα; τον ρώτησε όλο νάζι.
Ξαφνικά σταμάτησαν όλοι την κουβέντα και κρεμάστηκαν στα χείλη του. Εκείνος -σαν μέγας θεατρίνος που βγαίνει στη σκηνή- δεν βιάστηκε. Άρχισε να μετατοπίζει αργά τα πιάτα από τον χώρο που βρισκόταν μπροστά του. Μετά έβγαλε τελετουργικά ένα στυλό από την τσέπη του. Κι αφού βεβαιώθηκε με μία ματιά ότι είχε την προσοχή όλων, είπε:
– Έχω μία θεωρία. Την αποκαλώ θεωρία της γνώσης και της άγνοιας.
Έφερε το στυλό και έφτιαξε μία έντονη κουκίδα στο χάρτινο τραπεζομάντηλο μπροστά του.
Το διεθνές πείραμα διατροφής που έκανε διάσημη την Ελλάδα – Η περίφημη μελέτη των 7 χωρών
– Έστω ότι εδώ έχουμε έναν άνθρωπο ανόητο. Αμόρφωτο. Αδαή. Αγνοεί τα πάντα. Οι γνώσεις του δεν έχουν κύκλο. Είναι απλά μία αυτοτελής κουκίδα. Μικρή κι ασήμαντη.
Ξαναπήρε το στυλό και ζωγράφισε γύρω από την κουκίδα έναν μικρό κύκλο. Η κουκίδα έμενε στο επίκεντρο.
– Εδώ είναι ένας άλλος άνθρωπος. Ξέρει περισσότερα. Όχι πολλά όμως. Η γνώση του έχει ένα μικρό κύκλο. Φανταστείτε αυτόν τον κύκλο να έχει επίκεντρο την κουκίδα του προηγούμενου φίλου μας, αλλά να βρίσκεται λίγο πιο ψηλά. Ας πούμε σε ένα επίπεδο με καλύτερη θέα. Καταλαμβάνει κάποιο χώρο, λοιπόν, ο κύκλος του. Ο ίδιος, ωστόσο, συνειδητοποιεί από το σημείο όπου βρίσκεται ότι η άγνοια του μπορεί να είναι μεγαλύτερη της γνώσης. Γιατί είναι πιο ψηλά από τον παντελώς αδαή του παραδείγματος και βλέπει καλύτερα.
Το στυλό συνέχισε να φτιάχνει ομόκεντρους κύκλους γύρω από την κουκίδα. Όλο και πιο μεγάλους.
ΜΕΝΣΑ: Το λόμπι της ευφυίας, το τεστ, οι “εκλεκτοί και η … φασαρία για το I.Q.
– Κι αυτοί είναι άλλοι άνθρωποι. Με γνώσεις όλο και περισσότερες. Κύκλους μεγαλύτερους. Και έστω κάθε φορά κι ένα επίπεδο ψηλότερους. Όσο αυξάνονται και ανεβαίνουν οι κύκλοι τόσο οι κάτοχοι -καθώς στέκονται στο κέντρο τους- συνειδητοποιούν πόσος χώρος μένει ακόμη κενός έξω από το κυκλάκι τους. Πόσο χαώδης είναι η γνώση που αγνοούν.
Έδειξε με μία κίνηση το υπόλοιπο λευκό και άγραφο τραπεζομάντηλο, για να τονίσει την σημασία του εγχειρήματος. Πήρε πάλι το στυλό και κοίταξε την ομήγυρη, σχηματίζοντας αργά έναν τεράστιο ομόκεντρο -στους άλλους- κύκλο.
Έχεις μία καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα; Μη “μασάς”. Μπες και δες τι μπορείς να κάνεις!!!
– Ας πάμε τώρα για παράδειγμα, στον εξυπνότερο και τον πιο μορφωμένο της υπόθεσης. Η περιφέρεια στον κύκλο των γνώσεων του είναι εντυπωσιακή. Και φυσικά το δικό του επίκεντρο είναι στην κορυφή. Είπαμε, όσο οι κύκλοι μεγαλώνουν το επίπεδο ανεβαίνει. Όμως ετούτος ο πανεπιστήμονας από την μοναχική του κορυφή έχει μία τρομακτική θέα του “ωκεανού” των γνώσεων που αγνοεί. Βλέπει ίσως καλύτερα απ΄ τον καθένα τον χαώδη χώρο που δεν μπόρεσε κα δεν θα μπορέσει ποτέ να καλύψει. Κι αυτό τον κάνει πιο συνεσταλμένο. Και πιο σιωπηλό ίσως.
Στο τραπέζι τα μειδιάματα άνθισαν. Οι περισσότεροι νόμισαν πως η αφήγηση τέλειωσε και τα διδάγματα είχαν εξαχθεί. Αλλά ο ομιλητής τους άφηνε απλά να χωνέψουν για λίγο το «παράδειγμα»
– Καιρός να γυρίσουμε τώρα στον αρχικό μας ήρωα. Τον παντελώς ανόητο και αμαθή. Ο δικός του «κύκλος» γνώσεων είναι ένα κενό σύνολο. Μία απλή κουκίδα βουλιαγμένη στο πιο χαμηλό επίπεδο. Με θέα κοντόφθαλμη. Δεν ξέρει τίποτα. Και πανευτυχής καθώς είναι στην άγνοιά του, δικαιούται να ομιλεί για τα πάντα.
Ιστορίες Ανδρείας: Μία συναρπαστική έκθεση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Μετά σήκωσε τελετουργικά το ποτήρι. Γέλασε δυνατά και είπε:
– Στην υγειά της πόρνης της άγνοιας.