Καλή η φοιτητική ζωή, με τις εξόδους, τους καφέδες, τα πάρτι και τα ξενύχτια με τους φίλους…
Αν δεν είσαι στην πόλη σου και έχεις δικός σου σπίτι, σπάνια θα είσαι μόνος. Η παρέα θα μπαινοβγαίνει συνέχεια και το σαλόνι σου θα γίνει στέκι για πολύωρες συζητήσεις με καφέ ή μπύρες. Έχεις όμως και επιπλέον ευθύνες.
Πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου. Και εντάξει αν είσαι συνηθισμένος και δεν τα άφηνες όλα να τα κάνουν οι άλλοι όταν έμενες με τους δικούς σου. Αν δεν είσαι όμως; Ε, τότε θα δυσκολευτείς λιγάκι. Αλλά θα το πάρεις το κολάι. Η φασίνα μπορεί να σου φαίνεται βουνό αλλά μην απελπίζεσαι. Αρκεί να βρεις ένα σύστημα για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.
Όσο και αν σου αρέσει να πετάς πράγματα από ‘δω κι από ‘κει μην το κάνεις. Μπορεί η φύση σου σαν μόνος φοιτητής που επιτέλους έφυγε από το σπίτι του να σε ωθεί να είσαι ακατάστατος, αλλά στο τέλος εσύ θα καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που βαρέθηκες να βάλεις τα ρούχα σου στη θέση τους ή να μαζέψεις τα σκουπίδια. Δεν είναι προτιμότερο να κάνεις ένα πράγμα τη φορά από το να τα κάνεις όλα μαζί; Μάλλον ναι. Οργανώσου λοιπόν και οι δουλειές του σπιτιού θα είναι παιχνιδάκι. Βάλε στην κουζίνα σου ή στο μπαλκόνι έναν μεγαλούτσικο κάδο – για να μην χρειάζεται να τον αδειάζεις κάθε λίγο και λιγάκι – και πέτα ό, τι σκουπίδι μαζεύεται. Αν είσαι φίλος του περιβάλλοντος πάρε έναν και για την ανακύκλωση.
Μην αφήνεις τα ρούχα σου ξεχασμένα σε καρέκλες και καναπέδες. Αν το κάνεις, τα πλυντήρια που θα πρέπει να βάλεις πολλαπλασιάζονται και μπορεί να μείνεις και χωρίς ρούχα να βάλεις στο τέλος. Βάζε σε ένα μέρος αυτά που είναι για πλύσιμο και τα άλλα φύλα τα στην ντουλάπα σου. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να έχεις σε όλα τα τραπέζια τραπεζομάντηλο. Φοιτητής είσαι, ποιος θα σε παρεξηγήσει; Μείωσε τις περιττές δουλειές και τις σκοτούρες από το κεφάλι σου. Τα χαλιά επίσης δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Αν πέσει κάτι πάνω άντε να το καθαρίσεις μετά.
Πάρε ένα κουτί για να βάζεις σημειώσεις και διάφορα άλλα πράγματα που χρειάζεσαι. Έτσι δεν θα είναι μες τη μέση, δεν θα κινδυνεύουν να λερωθούν, να καταστραφούν ή να χαθούν και δεν θα πιάνουν χώρο. Έχε μια συγκεκριμένη γωνιά για τα πράγματα της σχολής, το γραφείο σου και κάποιο ντουλάπι πιθανότατα. Βάλε χαλάκι στην εξώπορτά σου για να ξεφορτώνεσαι τις βρωμιές που κουβαλάς απ’ έξω και να αποφεύγεις το έξτρα σφουγγάρισμα. Μην αφήνεις τα πιάτα να στοιβάζουν στον νεροχύτη σου. Το πλύσιμο δυσκολεύει και η ποσότητα των πιάτων που θα έχεις να αντιμετωπίσεις αυξάνεται. Αν βαριέσαι υπερβολικά το πλύσιμο των πιάτων μπορείς να προτιμήσεις τα πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσεως. Ιδανική λύση όταν έχεις κόσμο.
Οι περισσότερες δουλειές προκύπτουν όταν φωνάζεις φίλους. Λογικότατο. Τότε μπορείς να επικαλεστείς το ωραιότατο «μαζί τα κάναμε» και να συμβάλουν όλοι στο συμμάζεμα. Φρόντισε να μειώσεις τις αγγαρείες. Δεν χρειάζονται ποτήρια για τις μπύρες ή πιάτα για την πίτσα. Οι χαρτοπετσέτες κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και απλά τις πετάς. Αν βέβαια καλέσεις πολύ κόσμο για πάρτι, μπορείς σε διάφορα σημεία να αφήσεις μεγάλες σακούλες για να πετάνε όλοι τα σκουπίδια τους και να μην δημιουργείται χαμός.
Αν είσαι τακτικός και οργανωτικός, ένα σκούπισμα κι ένα σφουγγάρισμα μια – δυο φορές την εβδομάδα δεν είναι τίποτα. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.
Πηγή: tromaktiko