Κι όμως ακόμη και η κρίση έχει την … επαγγελματική της λογική. Υπάρχουν δηλαδή τομείς εργασίας που φθίνουν και άλλοι που ευημερούν. Μία έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα για τις προοπτικές των κλάδων δραστηριότητας και των επαγγελμάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας, από τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Παναγιώτη Πετράκη σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Ε-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το In Deep Analysis καταγράφει ενδιαφέροντα στοιχεία για τα επαγγέλματα που έχουν … μέλλον στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα οι επαγγελματικοί κλάδοι που αναμένεται να σημειώσουν ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια είναι αυτοί των κατασκευών, της εστίασης, των μεταφορών, της υγείας και της αγροτοκτηνοτροφίας, ενώ αντίθετα κάμψη μέχρι το 2020 θα σημειώσουν οι κλάδοι του εμπορίου, της δημόσιας διοίκησης, της άμυνας, της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.
Θες δουλειά; Ξεκινά το Πανόραμα Σταδιοδρομίας και τα business days στην Αθήνα
Τα βασικά ευρήματα αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελμάτων ανά ειδικότητα, αναδεικνύουν μια σχετικά σημαντική αύξηση στη ζήτηση για ειδικευμένους τεχνίτες, απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, απασχολούμενους στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, για τεχνικούς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας για απασχολούμενους στην παροχή ατομικής φροντίδας, καθώς η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τέτοιου είδους ειδικότητες.
Στην άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται στους πωλητές, στους τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και ειδών ένδυσης και στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών προστασίας.
Ο νέος τρόπος “διαμαρτυρίας” – Έλληνες άνεργοι φωτογραφίζονται γυμνοί!
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε επαγγέλματα σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως είναι αυτοί της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της νοσηλευτικής, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της πληροφορικής, αναμένονται θετικές προοπτικές, ιδιαίτερα μετά το 2016.