Skip to main content

Μια υπερπολυτελή βίλα και συγκεκριμένα αυτή του Νίκου Ζαρντινίδη αγόρασε πριν από μερικές ημέρες ο Ιβάν Σαββίδης.

Τα συμβόλαια υπογράφηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αγορά έγινε μέσω μιας νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Κύπρο.

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, συνοδευόμενος από τη συνεργάτιδά του Εύα Καϊλή, επισκέφθηκε και περιηγήθηκε στη βίλα την περασμένη εβδομάδα. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να δει τα άλμπουμ της οικογένειας του Νίκου Ζαρντινίδη, ο οποίος υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο προδικτατορικά όσο και μετά τη δικτατορία και υπουργός Δημοσίων Εργων την περίοδο 1977-1980.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας πάντως δεν αποκάλυψε το πώς σκέπτεται να χρησιμοποιήσει το κτίριο, αν δηλαδή θα γίνει η κατοικία του στη Θεσσαλονίκη ή θα το μετατρέψει σε «στρατηγείο» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα.

Το τίμημα που καταβλήθηκε για την αγορά από τον Ελληνορώσο επιχειρηματία ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται όμως από ανθρώπους της κτηματαγοράς ως μικρό σε σχέση με την πραγματική αξία της βίλας προ της οικονομικής κρίσης. Το διατηρητέο κτίριο, ένα πραγματικό παλατάκι που κτίσθηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μωρίς Μορπρούγκο, περιλαμβάνει και έναν μεγάλο περίβολο με δέντρα, μέσα στον οποίο υπάρχουν και άλλα κτίσματα και καλύπτει σχεδόν ένα τετράγωνο. Διεθνής οίκος εκτιμητών που κλήθηκε να εκτιμήσει την αξία του, την υπολόγισε στα 4,5-5 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά οι κληρονόμοι της οικογένειας Ζαρντινίδη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μηνών δέχτηκαν να την παραχωρήσουν τελικά στον Ιβάν Σαββίδη σχεδόν για το μισό ποσό.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι την όλη αγοπωλησία πήρε επάνω της η Ρωσίδα συνεργάτιδα του επιχειρηματία, Μαρία Γκοντζάρεβα, η οποία είναι το μάτι του τόσο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ όσο και στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» καθώς και στη ΣΕΚΑΠ μαζί με τον οικονομικό του σύμβουλο Αλκη Μαυροφρύδη -μέλος του ΔΣ της ΣΕΚΑΠ- ξεσκόνισαν τα πάντα γύρω από το κτίριο, ιδιοκτησιακό, πολεοδομικά, στατική επάρκεια, εφορεία αρχαιοτήτων κ.λπ.

Επίσης ανατέθηκε σε γραφείο αρχιτεκτόνων και έγινε μελέτη για το κόστος των εργασιών αναπαλαίωσης-συντήρησης του κτιρίου, με την έγκριση πάντα της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, αφού από το 1984 με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, όπως και ο περιβάλλων χώρος του.

Το κόστος αυτό ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Η βίλα μετά και τον θάνατο του Νίκου Ζαρντινίδη το 2001 παραμένει ουσιαστικά ασυντήρητη, ενώ για ένα διάστημα στεγάσθηκε εδώ ένα ωδείο και επίσης στους κήπους του λειτούργησε ένα μπαρ-ρέστοραν. Σε όλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευση ο Ιβάν Σαββίδης δεν εμφανίστηκε πουθενά, παρά μόνο οι συνεργάτες του, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σκληροί διαπραγματευτές.