Η εξέλιξη έχει μετατρέψει μια φυλή από την Ινδονησία σε «ανθρώπινες φώκιες» που μπορούν να βουτήξουν σε πάνω από 60 μέτρα βάθος!
Μια φυλή «υπεράνθρωπων» Ινδονήσιων φαίνεται να διαθέτει…μεγαλύτερη σπλήνα από το φυσιολογικό, γεγονός που τους επιτρέπει να βουτούν σε πάνω από 60 μέτρα βάθος! περισσότερο από 200 πόδια.
Μια γενετική προσαρμογή – παρόμοια με αυτή που υπάρχει στις σφραγίδες – κάνει τις σπλήνες 50% μεγαλύτερες από το κανονικό.
Η εξελικτική ιδιορρυθμία, που αναπτύχθηκε για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, επιτρέπει στη φυλή Bajau των ανθρώπων ψαριών στην Ινδονησία να δουλεύουν οκτώ ώρες καταδύσεις για να ψαρεύουν τα ψάρια και το χταπόδι για τις οικογένειές τους.
Η σπλήνα παίζει ζωτικό ρόλο σε αυτό, καθώς επιτρέπει στους δύτες να παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια του νερού για περισσότερο. Το όργανο συμβάλλει στην έγχυση οξυγονωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα μέλη της φυλής μπορούν να βουτήξουν μέχρι και 230 πόδια βάθος (70 μέτρα), βοηθούμενη από τίποτα περισσότερο από ένα σετ με βάρη και ένα ζευγάρι γυαλιά. Η σπλήνα τους είναι 50 % μεγαλύτερη από εκείνους των γειτόνων τους που κατοικούν στη γη των Σαλού.
«Είναι συναρπαστικό να νομίζετε ότι είναι σχεδόν υπεράνθρωποι και ζουν ανάμεσα μας έχοντας αυτές τις εξαιρετικές ικανότητες», δήλωσε η δρ Melissa Ilardo του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης για τους δύτες.
«Η φυσική επιλογή είναι πολύ πιο ισχυρή από ό, τι μας εμείς πιστεύουμε».
Η σύσπαση της σπλήνας είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο τα θηλαστικά ανταποκρίνονται στις καταδύσεις και κάποιες βαθειά καταδυτικές σφραγίδες, όπως οι σφραγίδες Weddell, έχουν διευρυμένες σπλήνες. Αλλά ποτέ δεν είχε δει ποτέ στον άνθρωπο.
Η σπλήνα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου κατά 9%, ενώ ένα μέλος της φυλής Bajau είπε στην Ilardo ότι είχε κατέβει χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό για 13 λεπτά.
Η ερευνήτρια έμεινε αρκετούς μήνες στη Jaya Bakti, στην Ινδονησία, λαμβάνοντας γενετικά δείγματα και διεξάγοντας υπερηχογραφικές εξετάσεις σπό τις φυλές Salajan και Bajau
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι σπλήνες Bajau έχουν διευρυνθεί σε σταθερό επίπεδο, ενώ δεν μεγάλωσαν απλώς ως “απάντηση” στις καταδύσεις. Τα μέλη της φυλής που δεν είχαν κάνει κατάδυση, επίσης διέθεταν το ίδιο χαρακτηριστικό(!)
Η ανάλυση DNA έδειξε ότι οι Bajau έχουν ένα γονίδιο που ονομάζεται PDE10A που λείπει από τους Saluan που κατοικούν στο υπέδαφος. Το γονίδιο πιστεύεται ότι αλλάζει το μέγεθος της σπλήνας ρυθμίζοντας τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.
Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, οι Bajau – γνωστοί ως «Nomads Sea» – Νομάδες της Θάλασσας, έχουν διασχίσει τις θάλασσες της νότιας Ασίας σε σπίτια – βάρκες, αλιεύοντας ψάρια με ελεύθερη κατάδυση με δόρατα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.