Η ησυχία και η γαλήνη του τοπίου κάνουν την Ανάφη να μοιάζει ανεπιτήδευτη και απλοϊκά όμορφη… Και πράγματι έτσι είναι!
Οι περισσότεροι την γνωρίζουν απλά ως νησί της άγονης γραμμής… Η Ανάφη όμως έχει τη δική της ταυτότητα, δεν υποκύπτει σε μιμητισμούς, διατηρεί το low profile της και, χάρη σε αυτό, τη σπάνια ομορφιά της!
ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Θα χρειαστείτε 9-13 ώρες για να φτάσετε στο νησί με συμβατικά πλοία… Αν πάλι πιστεύετε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, μεταβείτε στη Σαντορίνη με Highspeed σε 4 ώρες και από εκεί θα βρεθείτε στην Ανάφη μέσα σε ένα δίωρο με το πλοίο της γραμμής.
Το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου θα σας καλωσορίσει και θα σας «δείξει» το δρόμο για τη Χώρα, 2 χλμ. μακριά από το γραφικό επίνειο. Χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 200 μ., η Χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί τυπικά «κυκλαδίτικη», αν και το έμπειρο μάτι θα διακρίνει τις τοπικές αρχιτεκτονικές πινελιές.
Λιθόστρωτα καλντερίμια και σχεδόν πανομοιότυπες εκκλησίες που δεν ξεχωρίζουν από τα σπίτια δημιουργούν το σκηνικό του μοναδικού οργανωμένου οικισμού του νησιού. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται και τα ερείπια του παλιού ενετικού κάστρου. Η θέα από εκεί είναι πραγματικά καθηλωτική, ιδανική για ρομαντικούς που θέλουν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.
ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Επειδή η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός της Ανάφης, οι περισσότεροι επισκέπτες την επιλέγουν ως ορμητήριό τους. Μπορεί να μη διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά υπάρχουν περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, όμως καλούνται να συμβιβαστούν με την απαγόρευση της κατασκήνωσης στις παραλίες που έχει επιβληθεί από τις τοπικές Αρχές.
Στα στενά, γραφικά σοκάκια της Χώρας θα βρείτε, επίσης, bars και ταβερνάκια. Πάρτε μια γεύση από Ανάφη δοκιμάζοντας πιτάρια, σκορδομπάλοτα, καθώς και αναφιώτικη αστακομακαρονάδα. Μην παραλείψετε να γευτείτε το πεντανόστιμο κατσικίσιο τυρί και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι!
ΚΑΛΑΜΟΣ
Ορατός από όπου κι αν στέκεται κανείς στο νησί ο Κάλαμος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του 22 χλμ. από τη Χώρα, αποτελεί ένα θεσπέσιο μνημείο της φύσης και, αναμφίβολα, το στολίδι της Ανάφης. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 450 μ. που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Σύμφωνα με τις τοπικές λαϊκές δοξασίες καθώς τον πλησιάζεις, νιώθεις κάτι να σε βαραίνει. Οι αναρριχητές θα τον λατρέψουν, καθώς αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσης για την αγαπημένη τους δραστηριότητα.
Μονεμβασιά: Κορυφαίος προορισμός… παντός καιρού!
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΑ
Στο ψηλότερο άκρο του Κάλαμου δεσπόζει από τον 17ο αιώνα το μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας. Αν θέλετε κι εσείς να δείτε από κοντά το εσωτερικού του, πρέπει να πάρετε τα κλειδιά που φυλάσσουν οι καλόγριες της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Η τελευταία λειτουργεί ως προσκύνημα από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και οι περισσότερες από τις εικόνες τις Καλαμιώτισσας έχουν μεταφερθεί εκεί. Όσο για την τοποθεσία; Το μοναστήρι είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κάλαμου, στη θέση του επιφανούς ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη.
Οι παραλίες του νησιού
Μικρές ή μεγάλες, όλες όμως πεντακάθαρες και ειδυλλιακές, οι παραλίες της Ανάφης αποτελούν το μεγάλο της ατού. Με εξαίρεση τον Άγιο Νικόλαο, που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, η πρόσβαση στις υπόλοιπες απαιτεί περπάτημα.
Ξεκινήστε την περιήγησή σας στις ακτές από το Κλεισίδι, έναν μικρό συνοικισμό, 15-20 λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα. Εκεί βρίσκεται μία εκ των δύο πιο φημισμένων παραλιών του νησιού. Η εύκολη πρόσβαση, τα κρυστάλλινα νερά, η λευκή αμμουδιά και τα αρμυρίκια για φυσική σκιά δικαιολογημένα την καθιστούν τόσο δημοφιλή.
Για πιο ήρεμες καταστάσεις, συνεχίστε προς το ερημικό Κατσούνι, την Φλαμουρού ή τον Μικρό Ρούκουνα, low profile ακρογιαλιές που ενδείκνυνται για χαλάρωση και ανασυγκρότηση δυνάμεων.
Ο Μεγάλος Ρούκουνας είναι η άλλη πασίγνωστη παραλία της Ανάφης. Μεγάλη σε έκταση, με πεντακάθαρα διαυγή νερά, ώστε να διακρίνεται κάθε λεπτομέρεια στο βυθό.
Το τοπίο αλλάζει στη μικρή ακτή Καταλυμάτσα με τους επιβλητικούς κόκκινους βράχους και στην βοτσαλωτή παραλία Μέγας Ποταμός.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Κατοικιές, όχι κατοικίες. Πρόκειται για συγκροτήματα αγροικιών που αποτέλεσαν τη βάση της αγροτικής οικονομίας του νησιού. Βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Ανάφη και στεγάζουν μεγάλους φούρνους που τις διαφοροποιούν από τις κυκλαδίτικες αγροικίες. Εκεί μαγείρευαν και έφτιαχναν ψωμί οι Αναφιώτες. Κατοικούνταν όλο το χρόνο ή μόνο κατά το θερισμό και τον τρύγο. Οι περισσότερες από αυτές τις περίτεχνες εγκαταστάσεις σήμερα έχουν κηρυχτεί διατηρητέες.