Το ηφαίστειο Kilauea της Χαβάης έχει βυθίσει τη λάβα σε οικιστικές γειτονιές στη νοτιοανατολική γωνία του Big Island από τότε που ξέσπασε την Πέμπτη 3 Μαΐου, καταστρέφοντας 26 σπίτια.
Όπως και πολλά άλλα ηφαίστεια της Χαβάης, το Kilauea είναι ένα ηφαιστειακό ασπίδα που εκπέμπει ρευστή βασάλτη λάβα και ορίζεται από το ευρύ σχήμα του θόλου, παρά από μια απότομη κορυφή, όπως το Mount St. Helens της Ουάσινγκτον. Όμως η δραστηριότητα αυτής της εβδομάδας είναι μόνο μία από τις 61 καταγεγραμμένες εκρήξεις στον κύκλο του ηφαιστείου.
Στην πραγματικότητα, το Kilauea εκρήγνυται συνεχώς από το 1983, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ηφαιστειακό που εκπέμπει συνεχώς στον κόσμο, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα. Εδώ είναι μια ματιά στο πώς όλα άρχισαν και την καταστροφή που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Χαβάης τα τελευταία 35 χρόνια.
1983-1986
Στις 3 Ιανουαρίου 1983 άρχισαν εκρήξεις στην περιοχή East Rift της Kilauea, δημιουργώντας μια ρωγμή μήκους 4 μιλίων στη νοτιοανατολική γωνία του Big Island. Μέσα σε λίγους μήνες, οι εκρήξεις επικεντρώθηκαν σε ένα ενιαίο άνοιγμα και τελικά οι πηγές λάβας δημιούργησαν έναν κώνο από στάχτη και κάρβουνα, που ονομάζεται Pu’u ‘O’o.
Εκείνο τον Ιούλιο, η ροή λάβας που φεύγει από το Pu’u O’o πήγε στην υποδιαίρεση των Βασιλικών Κήπων όπου κατέστρεψε 16 σπίτια και ανάγκασε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη γειτονιά. Το τελευταίο σπίτι στο Royal Gardens εγκαταλείφθηκε τελικά το 2012 όταν ο 61χρονος Jack Thompson έπρεπε να απογειωθεί με ελικόπτερο, αφού η λάβα έφτασε τελικά στο σπίτι του.
1986-1992
Εν τω μεταξύ, οι πηγές του Kilauea έληξαν και η έκρηξη εισήλθε σε μια περίοδο συνεχούς αναβρασμού – σε αντίθεση με τη ροή εκρηκτικής λάβας από μια νέα οπή που ονομάζεται Kupaianaha.
Η λάβα από την Κουπαιανάχα έκανε το δρόμο της προς τον ωκεανό κόβοντας την πόλη Καπα’αχού, καταστρέφοντας το κέντρο επισκεπτών στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης και περνώντας από την εθνική οδό 130. Το πεδίο της λάβας εξαπλώθηκε και τελικά έφτασε στην πόλη Καλαπάνα το Μάρτιο του 1990, όπου κατέστρεψε περισσότερα από 100 σπίτια, καθώς και μια εκκλησία και ένα κατάστημα, με την ταφή τους κάτω από τα 80 πόδια της λάβας.
1992-2007
Κατά τα επόμενα 15 χρόνια, η δραστηριότητα μεταφέρθηκε πίσω στο Pu’u O’o από την Kupaianaha, όπου μια συνεχής, αλλά ήσυχη, συλλογή λάβας εισήλθε στον ωκεανό, προσθέτοντας περίπου 418 στρέμματα γης στο μεγάλο νησί της Χαβάης.
2007-2011
Στη συνέχεια, το 2007, η λάβα έφτασε τα 100 μέτρα από την υπερχείλιση του κρατήρα Pu’u O’o και άνοιξαν νέες ρωγμές στα βορειοανατολικά του κώνου. Αργότερα το 2010 και το 2011, οι ροές λάβας κατέληξαν να καταστρέψουν περισσότερα σπίτια που είχαν χτιστεί πάνω από τις προηγούμενες ροές λάβας στην Καλαπάνα.
2011-Σήμερα
Ενώ υπήρξαν κάποιες νέες προκλήσεις από το 2011 έως το 2013, μεγάλες ρωγμές ξέσπασαν στην ανατολική πλευρά του Pu’u O’o τον Ιούνιο του 2014, “στέλνοντας” τη λάβα στην πόλη της Pahoa τους επόμενους μήνες. Οι σκηνές καταστροφής από το 2014 είναι παρόμοια με την πρόσφατη έκρηξη και το σφαγείο που έχει εξαπλωθεί στους κήπους Leilani.