Skip to main content

 

Αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο τι απόδοση θέλει να δει ο εργοδότης μας από μας, στις ανάγκες του πελάτη, σε projects που πρέπει να βγουν εις πέρας, σε deadlines, συμφωνίες κλπ κλπ.

 

Γιατί να μην εφαρμόζουμε μερικές από αυτές τις καλά εξειδικευμένες δεξιότητες που έχουμε αναπτύξει, την εστίαση και την παραγωγική μας σκέψη και φαντασία για να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα μέγιστα και στην προσωπική μας ζωή;

 

Εδώ είναι 6 tips (που αναφέρονται κυρίως στο επάγγελμα των σχεδιαστών), αλλά εύκολα προσαρμόζονται και σε άλλα δημιουργικά επαγγέλματα.

 

 

1. Δημιούργησε νέες συνήθειες εργασίας και ζωής

 

f4ab1465cc7f8bcf36118ebba20e409e-650-80.jpg

 

Γιατί να σχεδιάζεις τη ζωή σου; Για να είσαι το καλύτερο που μπορείς να είσαι! Τόσοι πολλοί σχεδιαστές, και όχι μόνο, δεν έχουν σχεδιάσει τη ζωή τους – απλώς θα την αφήνουν να συμβεί ή έχουν επικεντρωθεί στην καριέρα τους σε βάρος της δικής τους ευημερίας. Με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει τη δημιουργικότητά σας και την ικανότητά της να είναι βιώσιμη. “

 

Πρόκειται για τη δημιουργία νέων συνηθειών για εργασία και διαβίωση: όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, πολλές από τις οποίες είναι αρκετά απλές (θεωρητικά), όπως το να είστε σε θέση να ελέγχετε ό,τι γίνεται στη ζωή σας-μέχρι ενός σημείου- όσο περισσότερο μπορείτε, αντί να αφήσετε τα πράγματα απλά να συμβαίνουν και να ρέουν.

 

2. Κάντε καθοριστικές αλλαγές

 

 

60a655df0c847d1c62dc497196596477-650-80.jpg

 

Δεν χρειάζεται να είναι τα κάνετε όλα τέλεια εδώ και τώρα, όπως επίσης και δεν χρειάζεται να πετύχετε αλλαγές στο 100% αμέσως! Αυτό είναι και λίγο ψυχαναγκαστικό!

Είναι σαν να προσπαθείτε να ταιριάζετε πάντα σε όποιο περιβάλλον και υπό όποιες συνθήκες – δε γίνεται σε μια μέρα!

 

3. Δώστε του χρόνο

 

 

e5ace4f2c5b143923a8cbae1cd43bd07-650-80.jpg

 

 

“Δεν είναι σαν ένα brief για πελάτη που έχει μια καθορισμένη προθεσμία, κάποιος πληρώνει για να κάνετε κάτι και πρέπει να παραδώσετε. Αν δεν βρίσκεστε εν μέσω μιας “μεγάλης κρίσης” στη δουλειά, τείνετε να μην αντιμετωπίζετε τη δική σας ζωή με την ίδια αίσθηση του κατεπείγοντος ή τον ίδιο σεβασμό που δείχνετε σε έναν πελάτη.

 

 

4. Ξεκινήστε να “σχεδιάζετε” τη ζωή σας

 

 

d251a8a53db3f5b404b8402bb18e1eb9-650-80.jpg

 

 

Σκεφτείτε το ως μια δουλειά που σας έχει ανατεθεί: αυτή είναι η ευκαιρία, αυτό είναι το project, εδώ είναι το χρονοδιάγραμμα, μετά αφιερώστε χρόνο στο να σκεφτείτε διαφορετικές ιδέες, θέτοντας ερωτήσεις και χαρτογραφώντας τις “πιθανές” λύσεις.

 

Επιπλέον, προσπαθήστε να αποστασιοποιήσετε τον εαυτό σας, κοιτάξτε τη ζωή σας αντικειμενικά και δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεστε για να καθίσετε και να σημειώσετε όλα τα πράγματα που σας αρέσουν, τα οποία υπάρχουν και σας δυσκολεύουν, αυτό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο.

 

Καταγράψτε τα όνειρά σας …Πώς θα θέλατε να μοιάζει η ζωή σας; Πού θα θέλατε να είστε; Βρείτε τα σημεία και ενισχύστε τους “τόπους” που σας δίνουν ευχαρίστηση ή και δουλειά, Μοιάζει με brainstorm και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή με έναν φίλο , συνάδελφο ή μέντορα. Απλά αφιερώστε το χρόνο και την εστίαση που του αξίζει!

 

 

5. Αλλάξτε τη ζωή σας

 

 

ec1d98d38c75ddf8554d671f7831f49d-650-80.jpg

 

 

Και εδώ εσείς βάζετε και σχολιάζετε ό,τι θέλετε!

 

6. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας

 

261ea4194d4d09f873ffa4bf5b61f04e-650-80_1.jpg

 

Εάν χάσετε την ορμή σας (momentum), απλά αναγνωρίστε ότι πρόκειται να συμβεί και στη συνέχεια επιστρέψτε στο life plan που σχεδιάσατε και θυμηθείτε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να εφαρμόσετε.

 

Το πιο σημαντικό είναι να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας: η ζωή σας θα μπορούσε να αποδειχθεί τρομερή εάν έτσι τη βιώνετε και τέτοια ποιότητα της δίνετε! Θα μπορούσε να είναι ένα σωρό πράγματα, οπότε γιατί να μην “σχεδιάζετε” τη ζωή σας; To να κάνετε σχέδια στη ζωή σας, που αφορούν εσάς, και κυριολεκτικά και μεταφορικά (εάν είστε όντως designer) μπορεί να κάνει τη διαφορά!