Το 2018 μπορεί να είναι χρονιά εικονικής πραγματικότητας;

0
686

Εάν φοβάσαι να δοκιμάσεις την εικονική πραγματικότητα και νιώθεις μπερδεμένος με τα συμφραζόμενα, το 2018 μπορεί και να είναι η χρονιά σου. Ειρωνικό αλλά πραγματικό.

 

Η λογική του ασύρματου γενικά δε σε γλιτώνει από μεγάλο κόπο;

 

Μπορεί να έχεις κινητό συνδεδεμένο με Gear VR, Daydream View ή απλά Google Cardboard, που είναι και θα είναι ασύρματα. Σε εξυπηρετούν αλλά είναι περιορισμένα. Οι καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να σου προσφέρει η εικονική πραγματικότητα, αυτές που «απευθύνονται» σε υψηλού επιπέδου PC και κονσόλες παιχνιδιών, συνδέουν αυτά τα φιδωτά καλώδια με τον εξοπλισμό του χρήστη, ενώ σετάρουν αισθητήρες χώρου.

 

 

141079-vr-news-standalone-daydream-vr-is-now-a-reality-qualcomm-htc-and-lenovo-onboard-image1-kjd1zifrgs.jpg

 

Τα Windows 10 πέρυσι έβγαλαν στην αγορά τις μάσκες VR (VR headsets) , κάποια συνδέονται με υπολογιστές και άλλα έχουν όλο το λογισμικό του ς ήδη φτιαγμένο.

 

Ένα χρόνο μετά οι δυνατότητες φαντάζουν καλύτερες και σίγουρα περισσότερες και τελικά ενσωματωμένες στο λογισμικό του καταναλωτή, το οποίο μπορείς βασικά να αγοράσει.

 

Όπως και να έχει, ο κόσμο της ασύρματης εικονικής πραγματικότητας είναι πιο κοντά από ποτέ, ωστόσο υπάρχουν ακόμα όρια για το πόσο μακριά θα μας πάει ή θα μας αφήσει να φτάσουμε.

 

Ασύρματο PC: Μαθαίνοντας να αγαπάς τη λογική του USB

Η HTC λανσάρει το πρώτο της VR accessory, συμβατό με το αυθεντικό Vive Headset ή το επερχόμενο Vive Pro. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι μια VR εμεπειρία που παρέχεται δωρεάν.

 

Κινητό VR: Συμβιβασμός;

Πάντα το κινητό VR ήταν ασύρματο ωστόσο κι αυτό πολύ περιορισμένο, καθώς τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας συσκευής είναι limited σε σχέση με την υψηλή τεχνολογία και τις δυνατότητες που προσφέρει η εικονική πραγματικότητα.

 

Ένα καλό παράδειγμα ασύρματο και αυτοδύναμου κατά μία έννοια κινητού VR είναι το Google Daydream-ready Mirage Solo headset της Lenovo, που τρέχει τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon, ενώ διαθέτει κάμερες που ακόμα και περιορισμένα, εντοπίζουν την κίνηση μέσα στο χώρο.

 

Το Mirage Solo λειτουργεί σαν Android κινητό στο πλαίσιο της Google Daydream View VR. Ένα φορητό τηλεχειριστήριο κάνει όλη την έρευνα και το χειρισμό, αλλά δε συγκρίνεται με τον υπολογιστή VR που προσφέρει η Vive.

 

lenovo_mirage_solo.0.jpg

 

Τι πρόκειται να δούμε;

H εταιρία Occipital φιλοδοξεί να λανσάρει μάσκα εικονικής πραγματικότητας που θα εντοπίζει αντικείμενα μέσα στο χώρο και θα σε βοηθάει να τα αποφεύγεις και να μην πέφτεις πάνω τους.

Είναι μακρινό αλλά θα δίνει τρομερή πληροφορία, θα ξεφύγει από καλούπια που υπάρχουν τώρα, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει τρομερή εξέλιξη στο κομμάτι του VR.

Το ασύρματο VR φαίνεται ούτως ή άλλως συναρπαστικό αλλά τα αποτελέσματα και η «κατανάλωση» του παραμένουν πράγματα που θα δούμε στο πολύ μακρινό μέλλον.