Το βιολογικό ρολόι χτυπάει και για τους άντρες

Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι άντρες μπορούν να κάνουν παιδιά ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία και ότι το βιολογικό ρολόι είναι μια γυναικεία ανησυχία.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες δεν πρέπει να αφήνουν για πολύ αργά την απόκτηση παιδιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα που παράγονται με το σπέρμα των ηλικιωμένων ανδρών αναπτύσσονται πιο αργά.

Παράλληλα, επιστήμονες της IVF στη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα που δημιουργούνται με σπέρμα από άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών διαιρούνται πιο αργά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στο αρχικό στάδιο που είναι γνωστό ως βλαστοκύστη, όταν το έμβρυο είναι έτοιμο να εμφυτευτεί στη μήτρα. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα έμβρυα που έφθασαν στο στάδιο της βλαστοκύστης, ο χρόνος για να φτάσει αυτό το σημείο ήταν 4,3% πιο αργός για τα έμβρυα των ατόμων άνω των 50 ετών από ό, τι για τα έμβρυα ανδρών κάτω των 35 ετών.

Σε μια ακόμα μελέτη, οι ερευνητές από την εταιρεία Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, το σπέρμα τους γίνεται πιο επιρρεπές σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε σφάλματα DNA και ασθένειες.

Το σπέρμα από ηλικιωμένους άνδρες βρέθηκε να έχει έναν ανώμαλο αριθμό χρωμοσωμάτων σε κάθε κύτταρο - είτε πάρα πολλά είτε πολύ λίγα, μια κατάσταση που ονομάζεται ανευπλοειδισμός. Αυτό θα κάνει το σπέρμα λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει ένα υγιές έμβρυο.

Η ομάδα ανέλυσε το DNA του σπέρματος από άνδρες των οποίων οι σύντροφοι βιώνουν επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης.

Οι άνδρες διαιρέθηκαν σε επτά ομάδες ηλικίας, με τη νεότερη ομάδα ηλικίας 25 έως 30 ετών και μεγαλύτερη ηλικία άνω των 55 ετών. Το σπέρμα τους δοκιμάστηκε για ανευπλοειδισμό και ανάλυση αλληλουχίας DNA για έναν τύπο μετάλλαξης που ονομάζεται CNV ή «παραλλαγή αριθμού αντιγράφων».

Και οι δύο τύποι ελαττωμάτων ήταν υψηλότεροι στην παλαιότερη ομάδα ηλικιών. Το ποσοστό γονιμοποίησης ήταν 87,7% στη νεότερη ηλικιακή ομάδα και μειώθηκε στο 46% στην παλαιότερη ομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική, Peter Schlegel, δήλωσε: «Αυτές οι μελέτες καθιστούν σαφές ότι για τους άνδρες και τις γυναίκες μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσουν ένα παιδί σε προχωρημένη ηλικία.