Πως μπορεί το χρόνιο άγχος σου να οδηγήσει σε καρκίνο;

0
752

Το χρόνιο άγχος δεν μπορεί να καταστρέψει μόνο την ψυχική σου υγεία, αφού πολλά άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές τείνουν να πεθαίνουν από καρκίνο, όπως αποδεικνύει μια πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό συνέδριο Νευροψυχοφαρμακολογίας.

 

Πόνος στο στήθος: Τι κρύβει και πότε είναι επικίνδυνος;

Μετά από ανάλυση δεδομένων πάνω από 15.000 Βρετανών πολιτών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άντρες με αγχώδεις διαταραχές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο συγκριτικά με εκείνους που είχαν ήρεμη ψυχική υγεία.

Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ακόμη και μετά από εξέταση άλλων παραγόντων από τους ερευνητές όπου μπορεί να ευθύνονται για εμφάνιση καρκίνου, όπως για παράδειγμα τα αγχώδη άτομα μπορεί να μην γυμνάζονται τόσο συχνά ή μπορεί να έχουν άλλα προβλήματα υγείας που να συνδέονται με τον καρκίνο και μπορεί το γεγονός αυτό να τα αγχώνει ακόμη περισσότερο.

Αυτό σημαίνει πως πιθανόν να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο χρόνιο άγχος το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. Μια πιθανότητα είναι η εξής: Το χρόνιο άγχος αυξάνει τις ορμόνες του άγχους σου, όπως η κορτιζόλη, τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Olivia Remes από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, με αποτέλεσμα να περιορίζει την ικανότητα των κυττάρων σου να επουλώσουν το κατεστραμμένο DNA, δίνοντας την δυνατότητα στα καρκινογόνα κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκινικούς όγκους.

Μια σημαντική επισήμανση: Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη σε άντρες με χρόνιες αγχώδεις διαταραχές, όπου είναι μια σοβαρή πάθηση της ψυχικής υγείας και είναι πολύ πιο σημαντική από μια απλή νευρικότητα. Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη ανησυχία η οποία δημιουργεί προβλήματα στην συγκέντρωση και στον ύπνο.

Ωστόσο, χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να αποδειχτεί πως το άγχος όντως μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο. Όσο περισσότερο όμως υποφέρεις από άγχος τόσο πιο πολύ αυξάνεις και τις πιθανότητες σου, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Οπότε μια θεραπεία μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο να περιορίσεις τον κίνδυνο.

Αν έχεις μπλεχτεί σε μια διαρκής ανησυχία και δεν ξέρεις πως να απαλλαγείς, ή έχεις παρατηρήσει πως το άγχος σου σε εμποδίζει να κάνεις πράγματα στη καθημερινότητα σου, όπως το να πας στη δουλειά σου ή να βγεις με τους φίλους σου, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν ψυχολογικό για να συζητήσετε τους τρόπους αντιμετώπισης. Μπορεί να σου προτείνει κάποια θεραπεία με διαλογισμό, τεχνικές αναπνοής, γυμναστική ή κάποιο συνδυασμό με χάπια, για να περιορίσεις το πρόβλημα σου.

 

Πρωινή στύση! Πού οφείλεται και γιατί συμβαίνει; Θα μείνετε άφωνοι!