Καλό σεξ ίσον ευτυχία στη δουλειά

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2016, περίπου το 50% των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αναφέρει έναν αναπάντεχο τρόπο για την αύξηση της ικανοποίησης στο χώρο εργασίας: τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που ανέφεραν μια πιο ενεργό σεξουαλική ζωή στο σπίτι ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και δέσμευση στην εργασία.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Keith Leavitt, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολλέγιο Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και συνεργάτες του, δημοσίευσε τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of Management.

Το σεξ  είναι γνωστό ότι προκαλεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης - ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τα κέντρα ανταμοιβής και απόλαυσης του εγκεφάλου. Το σεξ διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της «ορμόνης της αγάπης» οξυτοκίνη, η οποία παίζει ρόλο στη σεξουαλική διέγερση και την κοινωνική σύνδεση.

Συνολικά, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το σεξ μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και την ψυχολογική ευημερία.

Για τη μελέτη τους, ο Leavitt και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να διερευνήσουν πώς το σεξ μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η σεξουαλική πράξη σχετίζεται με πιο θετικές διαθέσεις το επόμενο πρωί.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν καλύτερη διάθεση ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής την προηγούμενη ημέρα ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία και αυξημένη δέσμευση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας τους.

Σύμφωνα με τον Leavitt, τα ευρήματά τους είναι μια «υπενθύμιση ότι το σεξ έχει κοινωνικά, συναισθηματικά και φυσιολογικά οφέλη και είναι σημαντικό να γίνει προτεραιότητα».