Γιατί πρέπει να κοιμάσαι καλά

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του ύπνου, σκόπιμα ή με άλλο τρόπο, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σώμα μας. Μερικές νύχτες κακού ύπνου μπορούν πραγματικά προκαλέσουν χάος στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και να μας ωθήσουν στο να τρώμε περισσότερο.

Πριν από μερικά χρόνια, ένα πείραμα με το Πανεπιστήμιο Surrey, ζήτησε από τους εθελοντές να μειώσουν τον ύπνο τους κατά μία ώρα τη νύχτα για μια εβδομάδα.

Ο δρ Simon Archer, ο οποίος βοήθησε στο χειρισμό του πειράματος, διαπίστωσε ότι η διαφορά ύπνου μίας ώρας επηρέασε τη δραστηριότητα μιας ευρείας γκάμας γονιδίων των εθελοντών μας (περίπου 500), συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με φλεγμονή και διαβήτη.

Έτσι, οι αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας της στέρησης ύπνου είναι σαφείς. Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η έλλειψη ύπνου στην ψυχική υγεία;

 

Σε ένα πιο πρόσφατο πείραμα στρατολογήθηκαν τέσσερις εθελοντές οι οποίοι κανονικά κοιμούνται έντονα. Αφού εξοπλίστηκαν με συσκευές για να παρακολουθείται με ακρίβεια ο  ύπνο τους, για τρεις νύχτες τους ζητήθηκε να περιορίσουν  τον ύπνο τους σε μόλις τέσσερις ώρες.

Η Sarah Reeve, διδακτορικός φοιτητής που έτρεξε το πείραμα, εξεπλάγη από το πόσο γρήγορα άλλαξε η διάθεσή της. "Υπήρξαν αυξήσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες, επίσης αυξάνεται η παράνοια και τα συναισθήματα δυσπιστίας για άλλους ανθρώπους," είπε. "Δεδομένου ότι αυτό συνέβη μετά από μόλις τρεις νύχτες στέρησης ύπνου, αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό".

Τρεις από τους τέσσερις εθελοντές μας βρήκαν την εμπειρία δυσάρεστη, αλλά ένας από αυτούς - ο Τζος - ισχυρίστηκε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστος. Από τις δηλώσεις του στα σχετικά ερωτηματολόγια ξεχώρισε το εξής: "Νιώθω απολύτως καλά - όχι χαρούμενος, λυπημένος, άγχος ή οτιδήποτε άλλο."

Ωστόσο, οι δοκιμές που έγιναν σε αυτόν έδειξαν κάτι πολύ διαφορετικό και συμβατό με τα προηγούμενα ευρήματα. Τα θετικά συναισθήματά του έπεσαν απότομα μετά από δύο νύχτες διαταραγμένου ύπνου, ενώ τα αρνητικά συναισθήματα άρχισαν να αυξάνονται. Έτσι, παρόλο που αισθάνθηκε εντάξει, υπήρχαν ενδείξεις ότι πνευματικά άρχισε να υποφέρει.

Αν λοιπόν σκέφτεστε ότι τα ξενύχτια ή τα βράδια χωρίς τον απαιτούμενο καλό ύπνο είναι κάτι που αντέχετε σωματικά καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.