Είναι επίσημο, στα 7 χρόνια σχέσης έρχεται η φαγούρα

Η σεξουαλική λειτουργία των γυναικών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, από την ψυχική ευεξία της γυναίκας έως την ηλικία αλλά κυρίως από το χρόνο και την ποιότητα της σχέσης. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνή στις γυναίκες, με περίπου 40 εκατομμύρια αμερικανικές γυναίκες να αναφέρουν σεξουαλικές διαταραχές αλλά οι  γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να βιώσουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

 

Μια νέα μεγάλη μελέτη μεταξύ των ηλικιών 18-59 δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία από τους άνδρες, με πιθανότητα 43% και 31% αντίστοιχα.
Οι επιλογές για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες ποικίλουν ως προς την αποτελεσματικότητα και οι αιτίες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας των γυναικών εξακολουθούν να μην έχουν διερευνηθεί καλά.

 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Turku και το Πανεπιστήμιο Åbo Akademi στη Φινλανδία εξέτασαν την εξέλιξη της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας σε διάστημα 7 ετών.
Η νέα μελέτη διεξήχθη από την Annika Gunst, από το Πανεπιστήμιο του Turku, και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 2.173 γυναίκες από τη προεμμηνοπαυσιακή ηλικία και χρησιμοποίησαν το δείκτη γυναικείας σεξουαλικής λειτουργικότητας - ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που μετράει συγκεκριμένους τομείς της σεξουαλικής λειτουργίας στις γυναίκες, όπως η σεξουαλική διέγερση, ο οργασμός, η σεξουαλική ικανοποίηση και η παρουσία πόνου κατά τη συνουσία.

 

Από τις λειτουργίες που εξετάστηκαν, η ικανότητα των γυναικών ως προς τον οργασμό ήταν η πιο σταθερή κατά τη διάρκεια της περιόδου των 7 ετών, ενώ η σεξουαλική ικανοποίηση ήταν η πιο μεταβλητή. Η ικανότητα να έχει έναν οργασμό μια γυναίκα ήταν βελτιωμένη σε όλες τις ομάδες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 

Καλό σεξ ίσον ευτυχία στη δουλειά

 

Οι γυναίκες με νέο σύντροφο είχαν ελαφρώς χαμηλότερη βελτίωση στην οργασμική ικανότητα από ό, τι οι ελεύθερες γυναίκες. Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν βρει νέο εραστή κατά τη διάρκεια της μελέτης παρουσίαζαν χαμηλότερες μειώσεις στη σεξουαλική επιθυμία.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η σεξουαλική λειτουργία πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω σε μια βραχυπρόθεσμη μελέτη για να κατανοήσει καλύτερα την ποικιλομορφία της παραλλαγής των σεξουαλικών λειτουργιών.

 

Πηγή: Medical News Today