Η αγορά εργασίας αναζητά ανθρώπους που είναι άριστοι γνώστες της τεχνολογίας και ενήμερους για τις νέες τάσεις. Όμως, οι ρυθμοί της καθημερινότητας, πολλές φορές προκαλούν καταστάσεις που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν εύκολα να διαχειριστούν. Σχετικές έρευνες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι την τελευταία δεκαετία πάνω από τους μισούς εργαζόμενους, δηλαδή το 52%, προσπαθούν να κάνουν πάνω από δύο πράγματα ταυτόχρονα στη δουλειά τους.
Η άποψη όμως ότι το multitasking είναι κάτι απαραίτητο έχει ξεπεραστεί και, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εργασιακή πίεση, θεωρείται πια μία αντιπαραγωγική διαδικασία. Επειδή, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν συνήθειες ετών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η τεχνολογία πάλι είναι εκείνη που δίνει λύσεις. Μάλιστα, με την τεχνητή νοημοσύνη στη διάθεσή μας, θα ήταν απίθανο να μην υπήρχαν μερικά εργαλεία που θα κάνουν πιο άνετη και αποδοτική την επαγγελματική ζωή μας.
Η πιο πρόσφατη καινοτόμος τεχνολογία της εποχής μάς έχει ήδη δώσει πολλές λύσεις σε μία σειρά βιομηχανιών που είδαν να αλλάζουν τα πάντα από τη στιγμή που την έκαναν σύμμαχό τους. Η πρώτη που το τόλμησε, μάλιστα, είναι εκείνη του πόκερ, του πιο αγαπημένου παιχνιδιού με τράπουλα στον πλανήτη. Ένα παιχνίδι που γεννήθηκε πριν από 200 χρόνια, ήταν δεδομένο ότι θα είχε σκαμπανεβάσματα στην δημοτικότητά του, όμως λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας, τα πράγματα έδειχναν δύσκολα. Το πόκερ μεγαλούργησε για περισσότερο από έναν αιώνα, όταν κατέκτησε τα καζίνο των ΗΠΑ και όλου του κόσμου, ξεπερνώντας σε δημοφιλία ακόμη και τα κλασικά παιχνίδια.
Στο δεύτερο μισό του 1900 όμως ήρθε η κάμψη, που επιβραδύνθηκε χάρη στην τηλεόραση, η οποία μετέδιδε τα μεγαλύτερα τουρνουά poker και έβαλε το παιχνίδι σε κάθε σπίτι. Το πόκερ είχε, όμως, ως απαραίτητη προϋπόθεση τη φυσική παρουσία και αυτό άρχισε να αποτελεί τροχοπέδη, καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας άρχισαν να ανεβάζουν στροφές, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Η βιομηχανία του πόκερ κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει κάτι για να μην χάσει την επαφή της με τον κόσμο και η λύση βρέθηκε μέσα από τον online κόσμο.
Η εμφάνιση του internet και η διείσδυση των κινητών τηλεφώνων στη ζωή μας, έδωσε τη δυνατότητα σε όλους του φίλους του σπορ να παίζουν όποτε θέλουν, απ’ όπου κι αν βρίσκονται. Το παιχνίδι έγινε ευκολότερο, χάρη στα online apps για φορητές συσκευές, τα οποία με τη σειρά τους ενσωμάτωσαν την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία έφτασε πια στο σημείο να προσφέρει λύσεις για τα πάντα, ακόμη και για την εργασία, όπου με μικρά τρικ είναι δυνατό να κάνει ευκολότερη την εργασιακή ζωή μας.
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι οι ψηφιακοί βοηθοί. Πλέον, δεν μιλάμε για τους γνωστούς βοηθούς που μας μιλούν μέσα από έξυπνες συσκευές όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα ή τα τάμπλετ, αλλά για εκείνους που μπορεί να βρει κανείς σε ψηφιακές πλατφόρμες ή και στις εφαρμογές του υπολογιστή ή του κινητού μας. Ένας τέτοιος βοηθός μπορεί να πραγματοποιήσει για εμάς κάθε είδους εργασία, από το να βοηθήσει στο γράψιμο ενός κειμένου μέχρι να δώσει ιδέες για να γίνουμε πιο παραγωγικοί.
Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να φροντίσει ώστε να μην κοιτάζουμε για ώρα τον υπολογιστή, γι’ αυτό προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία μας, είναι συνετό να χρησιμοποιήσουμε μία εφαρμογή για φίλτρο blue light. Με αυτόν τον τρόπο ξεκουράζονται τα μάτια μας, ενώ αν συνδυαστεί με τον κανόνα «20-20-20», η δουλειά μας γίνεται ευκολότερη. Ο κανόνας αυτός ουσιαστικά μάς θυμίζει να κοιτάζουμε κάθε 20 λεπτά, για 20 δευτερόλεπτα, 20 πόδια μακριά (περίπου 7 μέτρα), ώστε να μην χάνουμε την εστίαση του βλέμματός μας.
Ο ψηφιακός βοηθός μπορεί, ωστόσο, να μας βοηθήσει με τα email μας. Με τη βοήθειά του μπορούμε να γλιτώσουμε από το χάος που προκαλεί ένα γεμάτο inbox, γι’ αυτό και αρκεί να του ζητήσουμε να δημιουργήσει αυτόματα φίλτρα ταξινόμησης, με βάση τα κριτήρια που εμείς θα του θέσουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα τα έχουμε όλα συγκεντρωμένα σε διαφορετικούς φακέλους και θα μπορούμε να ασχολούμαστε με τα πιο σημαντικά από αυτά.
Ιδανικά, όμως, για να είμαστε πιο παραγωγικοί την επόμενη ημέρα, η καλύτερη λύση είναι να κρατάμε αποστάσεις από τα επαγγελματικά email όταν δεν εργαζόμαστε. Πλέον, με τόσες επαγγελματικές εφαρμογές διαθέσιμες, η επικοινωνία μέσω email είναι αναπόφευκτη, αλλά επίσης δεν σταματάει ποτέ. Είναι καλό λοιπόν να την σταματήσουμε εμείς, για να απεμπλεκόμαστε από την εργασία μας.