Αν γλυκοκοιτάζετε τα χοτ ντογκ στο μαγαζί της γωνίας, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε: μπορεί να σας κοστίσει 36 λεπτά υγιούς ζωής, υπολογίζει μια ασυνήθιστη μελέτη. Καλύτερα να προτιμήσετε μια χούφτα ξηρούς καρπούς, ίσως παρατείνουν τη ζωή σας κατά 26 λεπτά.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Food κατατάσσει περισσότερα από 5.800 τρόφιμα και φαγητά ανάλογα με το φορτίο νοσηρότητας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η υποκατάσταση του 10% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από το κρέας με έναν συνδυασμό φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και θαλασσινών μπορεί να χαρίζει 48 επιπλέον λεπτά υγιούς ζωής ανά ημέρα, ενώ παράλληλα περιορίζει το αποτύπωμα άνθρακα κατά το ένα τρίτο.
«Σε γενικές γραμμές, οι διατροφικές συστάσεις δεν δίνουν συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες κατευθύνσεις που θα κινητοποιούσαν τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά» σχολίασε σεη δρ Κατερίνα Στυλιανού του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επικεφαλής της μελέτης.
Η ανάλυση βασίστηκε σε έναν επιδημιολογικό διατροφικό δείκτη (HENI) που υπολογίζει το καθαρός όφελος ή ζημία σε λεπτά υγιούς ζωής ανά μερίδα ενός συγκεκριμένου τροφίμου.
Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν 15 διατροφικούς παράγοντες κινδύνου και εκτιμήσεις για το φορτίο νοσηρότητας, και συνδύασαν τα δεδομένα αυτά με τη διατροφική αξία των τροφίμων που καταναλώνονται περισσότερο στις ΗΠΑ.
Στον πίνακα που προέκυψε, τα τρόφιμα με θετικό δείκτη προσθέτουν λεπτά υγιούς ζωής, ενώ όσα έχουν αρνητικό δείκτη δίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα χοτ ντογκ είναι τα πιο επιζήμια, ακολουθούμενα από αλλαντικά όπως το προσούτο, το οποίο αφαιρεί 24 λεπτά ζωής. Τα δε σάντουιτς βρέθηκαν να μειώνουν τη διάρκεια ζωής κατά 13,6 λεπτά.
Τα αλλαντικά όπως τα λουκάνικα των χοτ ντογκ περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μια μερίδα μπέικον για παράδειγμα υπολογίζεται ότι κοστίζει 6 λεπτά ζωής, ενώ τα μπέργκερ 9 λεπτά.
Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές προτείνουν:
- Μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, μοσχαρίσιου κρέατος και γαρίδων ως πρώτη προτεραιότητα.
- Στη συνέχεια, μείωση της κατανάλωσης χοιρινού και αρνίσιου κρέατος, καθώς και λαχανικών που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
- Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών.