Skip to main content

Το να πηγαίνεις κάθε τρεις και λίγο τουαλέτα μπορεί και να μην υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα, όμως η συχνοουρία ταλαιπωρεί καθημερινά πολύ κόσμο, οπότε καλό είναι να γνωρίζεις μερικά πράγματα, ειδικά αν αντιμετωπίζεις το συγκεκριμένο θέμα!

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικά ουσιαστικά ερωτήματα και σκέψεις για το πρόβλημα:

Γιατί έχω συχνουρία;

Είναι ένα σύμπτωμα που προτιμά τις γυναίκες και παρότι δεν συνδέεται πάντα με παθολογικά προβλήματα καλό να είσαι ενημερωμένη για τα πιθανά αίτια που την προκαλούν.

Αίμα στο σπέρμα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

 

Πότε είναι αθώα…;

Η συχνουρία δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί όταν πίνεις περισσότερα υγρά απ’ό,τι συνήθως είτε επειδή κάνεις κάποια δίαιτα είτε λόγω ζέστης κ.λπ.. Επίσης δεν θα πρέπει να ανησυχήσεις αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ, το οποίο μπορεί να την προκαλέσει ή πολύ καφέ, ο οποίος έχει διουρητική δράση.

 

…και πότε όχι;

 – Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία σοβαρή μεταβολική διαταραχή. Στα πρώιμα στάδια της οποίας πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα, όμως με την εξέλιξή της συχνά αναπτύσσεται συχνουρία.

– Κάποιες νευρολογικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα κάποια απομυελινωτική νόσος, αλλοιώνουν τα αντανακλαστικά της ούρησης. 

-Ορισμένα καρδιολογικά νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν επίσης να την προκαλέσουν.

– Ορισμένα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα που προσβάλλουν τον νεφρό, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, συνδέονται με συχνουρία.

– Ορμονικές διαταραχές, όπου υπάρχει ανεπάρκεια μίας ειδικής ορμόνης, της αντιδιουρητικής, η οποία εκκρίνεται στον οργανισμό και ρυθμίζει την ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων.

– Υπεύθυνες για την εμφάνισή της μπορεί να είναι και κάποιες συστηματικές φλεγμονές, όπως ορισμένες ιώσεις του αναπνευστικού.

– Το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται και με κάποια καρκινώματα (π.χ. κοιλιακά, που πιέζουν την ουροδόχο κύστη).

– Τοπικά νοσήματα όπως καρκινώματα της ουροδόχου κύστης και φλεγμονές των νεφρών (π.χ. λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος όπως κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα), μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα τη συχνουρία. Στις λοιμώξεις η συχνουρία συνοδεύεται συνήθως κι από άλλα συμπτώματα όπως τσούξιμο, κρυάδες, πόνο στη μέση ή και πυρετό.

– Μπορεί να αποτελεί παρενέργεια κάποιων φαρμάκων ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν χρόνιες θεραπείες με διουρητικά ή σε ηλικιωμένους που ακολουθούν θεραπείες με νευροληπτικά φάρμακα.

– Στους άντρες μπορεί να συνδέεται και με παθήσεις του προστάτη.

– Το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία, η οποία όμως υποχωρεί όταν το άτομο περάσει σε φάση χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα επιμένει ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, συμβουλέψου τον γιατρό σου για να ανακαλύψεις τα πιθανά αίτια και να βρεις τη λύση.

Στυτική δυσλειτουργία: 4 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης