Συμβαίνει σε όλους τους άντρες ανεξαρτήτως ηλικίας! Πώς εξηγείται όμως επιστημονικά το φαινόμενο της «νυχτερινής διόγκωσης του πέους», αυτό που βάσει εμπειρικής παρατήρησης ονομάζουμε πρωινή στύση;
Στο παρακάτω βίντεο της δημοφιλούς σειράς AsapSCIENCE εξηγείται με τρόπο απλό και κατανοητό η διαδικασία που οδηγεί στην πρωινή στύση.
Η πρωινή στύση αποτελεί στάδιο του φυσιολογικού κύκλου του ύπνου. Η στύση εκδηλώνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς το μυαλό και το σώμα περνούν από τα διάφορα στάδια του ύπνου.
Κατά το στάδιο REM (Rapid Eye Movement), γνωστό και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών, βλέπουμε τα όνειρα αλλά παράλληλα παρατηρούνται και άλλες μεταβολές. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος απενεργοποιεί ορισμένους νευροδιαβιβαστές ώστε να ελέγχει το σώμα και να μην αντιδρούμε στα όνειρα που βλέπουμε.
Ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, η νορεπινεφρίνη, παίζει βασικό ρόλο στην εκδήλωση της στύσης. Πιο συγκεκριμένα, η νορεπινεφρίνη ευθύνεται για την αγγειοσυστολή των αιμοφόρων αγγείων του πέους. Με άλλα λόγια, εμποδίζει την αιμάτωση των ανδρικών γεννητικών οργάνων, προϋπόθεση απαραίτητη για να επιτευχθεί η στύση.
Μερικοί απλοί τρόποι για να ενισχύσετε την μνήμη!
Όταν όμως μπαίνουμε στο στάδιο REM του ύπνου, τα επίπεδα νορεπινεφρίνης μειώνονται κι έτσι ο δρόμος είναι… ανοιχτός ώστε να επιτευχθεί η αγγειοδιαστολή, άρα και η αιμάτωση του πέους. Ταυτόχρονα με τη μείωση αυτή, παρατηρείται ενεργοποίηση της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης που διευκολύνει τη στύση.
Όπως συμβαίνει και με τους μύες ή άλλους ιστούς του σώματος, η αιμάτωση αυτή είναι απαραίτητη για την οξυγόνωση στο συγκεκριμένο σύστημα του σώματος, με στόχο την αποκατάσταση και τη διατήρηση της λειτουργικότητάς του.
Η πρωινή στύση είναι λοιπόν αποτέλεσμα της διακοπής του ύπνου ενώ διανύουμε το στάδιο REM, πριν προλάβουν να αυξηθούν και πάλι τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης και να ανασταλεί η αιμάτωση των ανδρικών γεννητικών οργάνων.
Είναι επίσης πιθανό η πληρότητα της ουροδόχου κύστης να συμβάλει στην εκδήλωση της πρωινής στύσης. Η διογκωμένη κύστη ασκεί πίεση σε τμήμα του νωτιαίου μυελού, οδηγώντας στη λεγόμενη αντανακλαστική στύση. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να εμποδιστεί η διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Πηγη: onmed.gr