Κοιμάσαι όλο το βράδυ και το πρωί σηκώνεσαι με φουλ ενέργεια; Όχι απαραίτητα!
Όπως αποδεικνύει μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, υπάρχει ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στην ποσότητα του ύπνου και στην κόπωση που μπορεί να αισθάνεσαι μόλις ξυπνήσεις.
Πόσο ωφέλιμος είναι ο μεσημεριανός ύπνος;
Μετά από μελέτη 6.000 συμμετεχόντων σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους αλλά και τα επίπεδα της ενέργειας τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η ποσότητα του ύπνου δεν καθορίζει την ενέργεια ή την κόπωση του ατόμου μόλις ξυπνήσει.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Οι ανάγκες του ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Dr. Michael Breus, συγγραφέας του βιβλίου The Sleep Doctor’s Diet Plan: Lose Weight through Better Sleep.
Ο ύπνος βασίζεται στα γονίδια του καθενός, στην ηλικία, την υγεία του ατόμου, το περιβάλλον καθώς και την προσωπικότητα.
Επίσης η ποιότητα του ύπνου είναι πολύ σημαντική, αφού 5 ώρες συνεχόμενου ύπνου είναι πολύ καλύτερο από 8 ώρες άστατου ύπνου.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθορίσεις πόσο ύπνο χρειάζεται πραγματικά ο οργανισμός σου, είναι να εντοπίσεις την διάρκεια του ύπνου σου κατά τη διάρκεια των διακοπών. (όταν δηλαδή ξυπνάς από το κρεβάτι χωρίς ξυπνητήρι)
Γράψε σε ένα χαρτί πόσες ώρες κοιμάσαι κάθε βράδυ για μια βδομάδα έτσι ώστε να εντοπίσεις έναν μέσο όρο διάρκειας ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να αισθανθεί ξεκούραστος.
Και για να επιτύχεις έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο φρόντισε μια ώρα πριν κοιμηθείς να κάνεις μέσα σε 20 λεπτά όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις πριν πέσεις για ύπνο, όπως για πχ. 20 λεπτά για να κάνεις ντους, να πλύνεις τα δόντια σου και να διαβάσεις και τα υπόλοιπα 20 λεπτά κάνε τις δραστηριότητες εκείνες που μπορούν να γίνουν στο σκοτάδι, όπως ο διαλογισμός και η χαλάρωση.