Πως μπορεί ο καιρός να επηρεάσει τη ψυχολογία σου;

0
616

Μια ομάδα ερευνητών πρόσφατα ανακάλυψε μια συσχέτιση ανάμεσα στη ποσότητα του φως του ήλιου κατα τη διάρκεια της ημέρας και τον ρυθμό των αυτοκτονιών. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association, έδειξαν πως τα επίπεδα των αυτοκτονιών ήταν αυξημένα σε περιόδους με χαμηλή ηλιοφάνεια.

 

Συμβουλές για ένα καλύτερο πρωινό ξύπνημα!

Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν μεμονωμένα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε βαρύτερες μορφές κατάθλιψης και τείνουν να έχουν πιο έντονα συμπτώματα σε περιόδους που το φως του ήλιου είναι σε μικρότερη διάρκεια.

Δεν ισχύει βέβαια πως μια βροχερή ημέρα είναι αρκετή για να ενισχύσει τις πιθανότητες αυτοκτονίας, αλλά όμως μπορεί και επηρεάζει σε κάποια μικρά επίπεδα την κατάθλιψη. Η χρόνια κατάθλιψη, ειδικότερα η μορφή εκείνη που συνδέεται με αυτοκτονίες είναι μια μορφή δυσλειτουργίας της διάθεσης. Ένα άτομο με καταθλιπτικές τάσεις παρουσιάζει διακυμάνσεις στις ορμόνες και στους νευροδιαβιβαστές, τα χημικά εκείνα που ταξιδεύουν από το νευρικό σύστημα από και προς τον εγκέφαλο. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά, αυξάνονται και οι πιθανότητες κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι απότομες αλλαγές του καιρού μπορούν να διαταράξουν τη σταθερότητα της ψυχικής υγείας, αυξάνοντας τις πιθανότητες αυτοκτονίας. Οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού και η έλλειψη ηλιοφάνειας επηρεάζει περισσότερο τα άτομα εκείνα που υποφέρουν ήδη από κάποια συμπτώματα κατάθλιψης και όχι τόσο τα άτομα με υγιή ψυχολογία.

Είναι επίσης αλήθεια πως η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ψυχικής σου υγείας. Με το να κυκλοφορείς έξω μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κατάθλιψης ενεργοποιώντας με ήπιο τρόπο τις ορμόνες σου. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει στην αύξηση της θετικής διάθεσης και ψυχολογίας η οποία εμποδίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Φυσικά αν έξω έχει μια ηλιόλουστη μέρα δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάθλιψη χωρίς περαιτέρω θεραπεία. Σίγουρα όμως το να βλέπεις τις ηλιαχτίδες από το παράθυρο σου τις απογευματινές ώρες ή να ξυπνάς το πρωί  κοιτάζοντας έναν καθαρό φωτεινό ουρανό χωρίς σύννεφα, μπορεί να σε βοηθήσει να χαμηλώσεις τα επίπεδα της κατάθλιψης, διότι η έκθεση στον ήλιο και η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει πολλά σπουδαία οφέλη στον οργανισμό σου.

 

Ζήσε καλύτερα τώρα! 10 Συμβουλές για να κόψεις το κάπνισμα