Skip to main content

Θα μπορούσε μια καθημερινή συνήθεια να είναι το μυστικό της μακροβιότητας;

 

Μια σειρά άρθρων έχουν δημοσιευθεί μετά από μια πρόσφατη ομιλία της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science –AAAS), η οποία διαπίστωσε ότι δυο μπύρες ή ποτήρια κρασιού την ημέρα μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελέσουν το κλειδί της μακροζωίας.

Ωστόσο, σαφώς τα ευρήματα σίγουρα δεν περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η Claudia Kawas από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δήλωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τη μακροζωία. Η Kawas επικεφαλής της μελέτης, 90+ Study, η οποία ξεκίνησε το 2003 και περιλαμβάνει περισσότερους από 1.600 ανθρώπους που έζησαν μέχρι τα 90 τους χρόνια ή και πιο πολύ.

Οι ερευνητές ερεύνησαν θέματα όπως η διατροφή, οι δραστηριότητες και η υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου – για να καταλάβουν καλύτερα γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν καλά στα νεανικά τους χρόνια με καλύτερη υγεία.

Η μελέτη περιλαμβάνει μερικούς ανθρώπους που συμμετείχαν σε προηγούμενη έρευνα η οποία ξεκίνησε το 1981 και εξέταζε τη γήρανση.

 

“Διαπιστώσαμε ότι εάν το 1981 πίνατε αλκοόλ, σε σύγκριση με συνομηλίκους που δεν έπιναν, οι πρώτοι ζούσαν περισσότερο“, δήλωσε ο Kawas.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ (μπύρα, κρασί ή πιο δυνατό αλκοόλ) ημερησίως είχαν 9-15% χαμηλότερη πιθανότητα να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους απέχουν από κάθε αλκοολούχο. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν 15 έως 45 λεπτά την ημέρα, το 1981, είχαν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 15-35%.

Τα δεδομένα είναι γενικά συμβατά με την ιδέα ότι η μέτρια πρόσληψη ορισμένων ειδών αλκοόλ, και ιδίως των ερυθρών οίνων, συνδέεται με ορισμένα θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν είστε 70 ετών και αποφασίσετε να ξεκινήσετε το ποτό, προφανώς δε θα ζήσετε περισσότερο.

 

Drinking every day linked to longer life

 

Στις ΗΠΑ, ένα τυποποιημένο αλκοολούχο ποτό περιέχει 14,0 γραμμάρια (0,6 ουγκιές) καθαρής αλκοόλης. Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη, σύμφωνα με τον κλινικό καθηγητής ιατρική και ιατρικό διευθυντή του Κέντρου Tisch στο NYU Langone Health, επισημαίνει:

 

«Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος σας. Είναι δηλητήριο. Ωστόσο, υπάρχει ένα παράδοξο, καθώς η συχνή πόση συγκεκριμένων αλκοολούχων μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις».

 

Φυσικά πολλοί παράγοντες αυτά τα πορίσματα, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών ύπνου που έχουμε και της διατροφής ενός ατόμου, αλλά και των γονιδίων του.