Skip to main content

Η εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία είναι απαραίτητη για να είμαστε αλλά και να ζούμε καλά. Από την μνήμη και την συγκέντρωση, μέχρι την γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών, ο εγκέφαλος ρυθμίζει πολλές βασικές λειτουργίες που μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε καθαρά, να θυμόμαστε όλα όσα χρειαζόμαστε και να λειτουργούμε αποδοτικά, όλοι κρίσιμοι παράγοντες για την βέλτιστη ποιότητα ζωής.

Τώρα νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αναφέρει ότι οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή μοιάζει περισσότερο με τη δίαιτα MIND μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH. Περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, kale και λαχανίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Στο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο δίνεται προτεραιότητα στα μούρα έναντι άλλων φρούτων και συνιστάται η κατανάλωση μίας ή περισσότερων μερίδων ψάρι την εβδομάδα.

 Τι έδειξε η έρευνα για την δίαιτα MIND και την μνήμη

Στη μελέτη συμμετείχαν 14.145 άτομα με μέση ηλικία τα 64 έτη, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους τον περασμένο χρόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ταίριαζαν τα τρόφιμα που κατανάλωναν με την δίαιτα MIND.

Ένας βαθμός δόθηκε για καθένα από τα ακόλουθα: τρεις ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά, έξι ή περισσότερες μερίδες φυλλωδών λαχανικών την εβδομάδα, μία ή περισσότερες μερίδες άλλων λαχανικών καθημερινά, δύο ή περισσότερες μερίδες μούρων την εβδομάδα, μία ή περισσότερες μερίδες ψαριών την εβδομάδα, δύο ή περισσότερες μερίδες πουλερικών την εβδομάδα, τρεις μερίδες φασολιών την εβδομάδα, πέντε μερίδες ξηρών καρπών καθημερινά, τέσσερις ή λιγότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, μία ή λιγότερες μερίδες γρήγορου ή τηγανητού φαγητού την εβδομάδα, μία ή περισσότερες μερίδες ελαιόλαδου την εβδομάδα, μία ή λιγότερες κουταλιές τους σούπας βούτυρο ή μαργαρίνης καθημερινά, πέντε ή λιγότερες μερίδες αρτοσκευασμάτων και γλυκών την εβδομάδα και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.

 

Το μεγαλύτερο δυνατό σύνολο έφτανε τους 12 πόντους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Η χαμηλή ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας διατροφής πέντε, η μεσαία ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας επτά και η υψηλή ομάδα είχε μέσο όρο βαθμολογίας εννέα.

Οι δεξιότητες που σχετίζονταν με την σκέψη και την μνήμη μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 532 άτομα εμφάνισαν γνωστική εξασθένιση ή το 12% των 4.456 ατόμων στην χαμηλή ομάδα, 617 άτομα ή το 11% των 5.602 ατόμων στη μεσαία ομάδα και 402 άτομα ή το 10% από τα 4.086 άτομα στην υψηλή ομάδα.

Μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, τα άτομα στην υψηλή ομάδα φάνηκαν να έχουν 4% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνα της χαμηλής ομάδας.

 

Ωφελούνται περισσότερο οι γυναίκες

Όταν εξετάστηκαν οι άνδρες και οι γυναίκες συμμετέχουσες, οι ερευνητές βρήκαν 6% μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης για τις γυναίκες που ακολούθησαν πιο στενά τη δίαιτα MIND αλλά όχι μειωμένο κίνδυνο για τους άνδρες συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο γρήγορα μειώθηκαν οι δεξιότητες σκέψης των ανθρώπων καθώς ανέπτυξαν προβλήματα γνωστικής εξασθένισης. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο στενά τη δίαιτα MIND εμφάνισαν πιο αργά γνωστική εξασθένιση, συγκριτικά με εκείνους που η διατροφή τους δεν έμοιαζε τόσο με την MIND.

«Αυτά τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η δίαιτα MIND αποτρέπει τη γνωστική εξασθένηση, δείχνουν όμως μια συσχέτιση. Για αυτό απαιτούνται μελλοντικές έρευνες, ειδικά για να εξεταστούν οι διαφορετικές επιδράσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διάφορους πληθυσμούς. Ωστόσο, μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν ή να καθυστερήσουν τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων» αναφέρουν οι ερευνητές.

* Πηγή: Vita