Το άγχος είναι η βασική αιτία σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική θεραπεία και για τα δύο, με τη μορφή μιας ορμόνης που ονομάζεται κισπεπτίνη.
Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση ως αποτέλεσμα σωματικών ή ψυχολογικών προβλημάτων. Στους άνδρες, οι συνήθεις μορφές σεξουαλικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, την πρόωρη εκσπερμάτωση και τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία και οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι περίπου 1 στους 3 άνδρες στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πρόωρη εκσπερμάτωση σε κάποιο σημείο της ζωής τους.
Γιατί συνεχίζεις να βγάζεις σπυράκια στα ίδια ακριβώς σημεία;
Για πολλούς άνδρες, το άγχος μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Μερικοί άνδρες ανησυχούν για τη στυτική ανταπόκριση, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική τους λειτουργία. Αλλοι μπορεί να ανησυχούν για την εικόνα του σώματος ή μπορεί να βιώνουν ψυχολογικό στρες λόγω εργασίας, χρημάτων ή προβλημάτων υγείας.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της δραστηριότητας της ορμόνης κισπεπτίνης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου έχει τη δυνατότητα να μειώσει το άγχος στους άνδρες και να ενισχύσει τη σεξουαλική συμπεριφορά.
Η κισπεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Η ορμόνη αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της υπόφυσης, ο οποίος συνδέεται με τον πυθμένα του υποθαλάμου. Αυτό προκαλεί μια αλληλουγία γεγονότων που τροφοδοτεί την παραγωγή των ορμονών φύλου τεστοστερόνης και οιστραδιόλης.
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αραίωση των μαλλιών σου!
Η μελέτη αποκάλυψε ότι όταν οι νευρώνες που ανταποκρίνονται στην κισπεπτίνη ενεργοποιήθηκαν, τα αρσενικά ποντίκια πειραματόζωα παρουσίασαν λιγότερους δείκτες άγχους, ήταν πιο πρόθυμοι να έχουν κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλα ποντίκια και έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στα θηλυκά ποντίκια.
“Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να τροποποιήσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά αυτό χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση“, λέει ο Dr. Adekunbi. “Για παράδειγμα, όταν οι νευρώνες αδρανοποιούνται, το αρσενικό ποντίκι προτιμά να αλληλοεπιδράσει με ένα αρσενικό ποντίκι και όχι ένα θηλυκό;”