Skip to main content

Το να διαθέτει κάποιος ιδιοκτησία παραλιακά θεωρείται η κορυφή της ακίνητης περιουσίας όσον αφορά τη θέα, τον τρόπο ζωής και φυσικά την πρόσβαση στη θάλασσα! . Όλοι γνωρίζουν ότι το να βρισκόμαστε κοντά στο υδάτινο στοιχείο είναι πολύ καλό, ενώ τώρα το επιβεβαιώνουν και επιστημονικά στοιχεία: μια μελέτη επιβεβαίωσε ότι η ζωή δίπλα στη θάλασσα συμβάλλει στη γενικότερη ευημερία, ακόμα και για τους κατοίκους των πόλεων. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health & Place.

 

Το επιστημονικό ενδιαφέρον για τους λεγόμενους “μπλε” και “πράσινους” χώρους είναι σχετικά πρόσφατο, αλλά η πολιτιστική συνειδητοποίηση της θεραπευτικής ισχύος της φύσης είναι αρκετά παλιά. Οι ποιητές, οι χριστιανοί μυστικιστές και οι ειδωλολάτρες που λάτρευαν τη φύση, όλοι τους γιόρταζαν τη δύναμη των δέντρων και της παλίρροιας.

 

Ερευνητές δημοσίευσαν μία μελέτη κατά την οποία το να ζει κάποιος δίπλα σε δέντρα ή σε βλάστηση γενικότερα, μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας.

 

Οι συγγραφείς ανέφεραν τρεις πιθανούς λόγους για τους οποίους τα “πράσινα” μέρη, τόποι, οικισμοί,μπορούν να βελτιώσουν την υγεία: προσφέρουν φιλόξενους χώρους άσκησης, δημιουργούν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και μειώνουν το άγχος.

 

Οι συντάκτες της πιο πρόσφατης έρευνας πίστευαν ότι το ίδιο ισχύει και για τους “μπλε χώρους- περιοχές”. Ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τη μείωση του στρες, αλλά και κατά πόσο η υποτιθέμενη ικανότητα της γαλάζιας και της πράσινης απόλαυσης μπορούσε να βοηθήσει αλλά και να εφαρμοστεί σε περιβάλλοντα πολυσύχναστων πόλεων – εόπως για παράδειγμα στην πρωτεύουσα Wellington της Νέας Ζηλανδίας.

 

Οι ερευνητές εξήγαγαν τοπογραφικές πληροφορίες από εθνικές βάσεις δεδομένων, χαρτογραφώντας οποιεσδήποτε δασικές εκτάσεις, πάρκα και ακτογραμμές που θα ήταν ορατές στους κατοίκους. Στη συνέχεια εξέτασαν την Έρευνα Υγείας της Νέας Ζηλανδίας για το 2011/12, η οποία περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία, τον τρόπο ζωής, τις ιατρικές επισκέψεις, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τα χρόνια ιατρικά θέματα και την ψυχική ευεξία. Από τους ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 442 ήταν κάτοικοι του Wellington.

 

Τα δεδομένα υγείας και τοπογραφίας συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν στη συνέχεια. Μερικά από τα αποτελέσματα ήταν προβλέψιμα, άλλα άλλα αποτέλεσαν έκπληξη. “Τα view για τους “μπλε” χώρους σχετίζονται σημαντικά με τα χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας”, δήλωσε ο υπουργός υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan Amber L. Pearson σε δελτίο Τύπου.

 

Επιπλέον, οι άνθρωποι σε υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα τείνουν να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χώρους πράσινου και χώρους κοντά σε ακτές, καθώς και ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, ακόμη και μετά τον έλεγχο για μεταβλητές όπως το φύλο, ο πλούτος, η ηλικία και τα ποσοστά τοπικής εγκληματικότητας, τα ευρήματά τους θεωρήθηκαν αληθινά: η δυνατότητα να δούμε το νερό συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία για όλους σχεδόν.

 

relax-fill-free-this-summer-at-seaside_5120x3200-1024x640.jpg

 

Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των δοκιμών τους, οι ερευνητές αποφάσισαν να μετρήσουν την ορατότητα του μπλε χώρου με έναν εντελώς άσχετο παράγοντα: την απώλεια δοντιών. Εάν βρεθούν σημαντικές σχέσεις μεταξύ του να μπορεί κάποιος να βλέπει το νερό και του να του λείπουν δόντια, θα ήξεραν ότι κάτι πάει λάθος. Αλλά η σύνδεση δεν έγινε.

 

Γιατί βοηθάει το νερό, αλλά όχι δέντρα; Ο Pearson παραδέχεται ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να έχουν κάποια σχέση με το σχεδιασμό της μελέτης τους. “Θα μπορούσε να είναι επειδή ο “μπλε χώρος” ήταν φυσικός, ενώ ο πράσινος χώρος περιελάμβανε περιοχές που έχουν κατασκευαστεί από ανθρώπους, όπως σχεδιασμένοι χώροι για άθληση και παιδικές χαρές, καθώς και φυσικές περιοχές όπως τα φυσικά ντόπια δάση”, δήλωσε ο Pearson. “Ίσως αν εστιάσουμε μόνο σε τέτοια δάση, μπορεί να βρούμε κάτι διαφορετικό”.

 

Ακόμη και όταν ανέλυσαν το δημογραφικό σε σχέση με την ηλικία, το φύλλο και το εισόδημα και πάλι υπήρχε βελτίωση στην ψυχική υγεία για τους ανθρώπους που ζουν κοντά στο νερό. Αυτό επιβεβαιώνει και μελέτες ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ. Η Χαβάη κατατάσσεται ως η τοπ πιο ευτυχισμένη και υγιέστερη πολιτεία στην Αμερική, σύμφωνα με τις ετήσιες μετρήσεις υγείας και ευημερίας Gallup-Healthways Well-Being Index. Οι μελετητές λένε ότι ο τύπος του υδατινου όγκου (λίμνες, θάλασσα κ.λπ.) έχει επίσης σημασία, και η θετική επίδραση της θάλασσας σχετίζεται όχι μόνο με την θέαση αλλά και τα υπόλοιπα αισθητήρια ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ήχο των κυμάτων και τη μυρωδιά του αέρα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό απτών τρόπων θεραπείας κάποιων ψυχικών ασθενειών.