Η λήψη ασπιρίνης σε σταθερή βάση θα μπορούσε να νικήσει πολλούς τύπους καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα ερευνητική εργασία.
Η μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που ήταν μακροχρόνιοι χρήστες ασπιρίνης και διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του οισοφάγου σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ οι πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του εντέρου ήταν μειωμένες κατά 25%.
Η ασπιρίνη, η οποία είναι ήδη γνωστή για την προστασία από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, θεωρείται ότι εμποδίζει τα ένζυμα που βοηθούν στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Το φθηνό αυτό φάρμακο βρέθηκε επίσης να δρα κατά της λευχαιμίας, του καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει έλκη και αιμορραγία.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Καθηγητής Kelvin Tsoi από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση της ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών καρκίνων.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι η σημασία των αποτελεσμάτων για τους καρκίνους στο πεπτικό σύστημα. Οι μειώσεις στην πιθανότητα ήταν όλες πολύ σημαντικές, ειδικά για τον καρκίνο του ήπατος και του οισοφάγου».
Η έρευνα συνέκρινε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε περισσότερους από 400.000 μη χρήστες ασπιρίνης και σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους που είχαν συνταγογραφήσει το φάρμακο για τουλάχιστον έξι μήνες.
Η ασπιρίνη, εμποδίζει τη λειτουργία καρκινικών γονιδίων που προκαλούν την εμφάνιση όγκων. Τα μόρια των γονιδίων αυτών φαίνεται πως βοηθούν το σώμα να παράγει τα αιμοφόρα αγγεία που απαιτούνται για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών όγκων. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων όταν σταματήσει ο φυσικός μηχανισμός άμυνας του σώματος.
Οι συγγραφείς δεν βρήκαν προστατευτικό αποτέλεσμα για τους καρκίνους του μαστού, της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών.