Ο επιχείλιος έρπης είναι ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV).
Εμφανίζεται σαν μια μικρή φουσκάλα με υδατώδες υγρό είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες στην περιοχή των χειλιών ή κοντά σε αυτά. Η μετάδοσή του είναι εύκολη και σε άλλα σημεία του σώματος ή σε άλλο άτομο, μέσω της άμεσης επαφής με τη μολυσμένη περιοχή ή με το σάλιο, και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.
Στοματική υγιεινή: 5 Tips για ένα υγιές και καθαρό στόμα!
Κάποιοι λανθασμένα συγχέουν τον επιχείλιο έρπη με τις άφθες, αλλά παρόλο που έχουν κοινή εμφάνιση είναι δύο διαφορετικά προβλήματα.
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 80%, του ενήλικα πληθυσμού είναι φορέας του ιού. Συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ή εφηβική ηλικία αλλά επειδή μοιάζει με κρυολόγημα ή λοίμωξη του λαιμού, περνά απαρατήρητος!
Μετά την πρώτη εκδήλωση και υποχώρηση της μόλυνσης ο ιός παραμένει για πάντα στις νευρικές ίνες της περιοχής που είχε μολυνθεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Στο περίπου 20-40% των φορέων, ο ιός μπορεί να ενεργοποιείται ξανά κατά περιόδους και να προκαλεί νέα έλκη.
Η πρώτη ένδειξη για την εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα είναι μια διάχυτη αίσθηση καψίματος, μουδιάσματος ή κνησμού στο σημείο όπου θα εκδηλωθεί, η οποία ακολουθείται από εμφάνιση ελαφρού οιδήματος και ερυθρότητας. Μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες εμφανίζεται μια ή περισσότερες μικρές φουσκάλες που περιέχουν διαυγές κιτρινωπό υγρό. Στις επόμενες 24-48 ώρες οι φυσαλίδες σπάνε δημιουργώντας ένα επώδυνο ανοικτό έλκος (πληγή) και απελευθερώνοντας το υγρό που περιέχει τον ιό. Σε αυτό το στάδιο υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
Μετά το σπάσιμο των φυσαλίδων η περιοχή αρχίζει να ξεραίνεται και δημιουργείται μια κρούστα. Η κρούστα αυτή μπορεί να σκάσει ή να απομακρυνθεί και να επαναδημιουργηθεί αρκετές φορές μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση της πληγής. Η διαδικασία επούλωσης ολοκληρώνεται περί τις 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Για να μειώσετε τον χρόνο που χρειάζεται η διαδικασία επούλωσης μπορείτε να λάβετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
– Αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη, όπως ο καφές, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, οι σταφίδες, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η καρύδα και οι φακές.
– Αποφεύγετε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το γκρέιπφρουτ.
– Καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη όπως το τυρί, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα ψάρια, το γάλα, οι πατάτες, το βόειο κρέας, η μαγιά μπύρας, το γιαούρτι, τα λάχανα, το αβοκάντο, η παπάγια, το μάνγκο, τα βερίκοκα, τα μήλα, τα σύκα, και τα παντζάρια.
– Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά
Αντιμετώπισε τον έρπη στα χείλη γρήγορα και αποτελεσματικά!
Πηγή dentalalert.gr