6 Λάθη που συνηθίζεις να κάνεις κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου!

0
613

Πολλές θεωρίες υποστηρίζουν πως η περιορισμένη φροντίδα υγιεινής των δοντιών μπορεί να συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, αλλά και με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Ένα από αυτά, είναι η στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με το American Dental Association. Και ενώ μπορεί να συνηθίζεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου τακτικά, το πιο πιθανόν είναι να κάνεις τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

 

Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κόψεις το κάπνισμα “μαχαίρι”!

Δες παρακάτω πιο αναλυτικά τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείς να κάνεις στο βούρτσισμα των δοντιών σου αλλά και πως να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τη κατάσταση για να διατηρήσεις τα δόντια σου, τη καρδιά σου και το πέος σου υγιέστατα.

 

1. Δεν πλένεις τα δόντια σου τη σωστή στιγμή της ημέρας

Η οδοντόβουρτσα σου πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που αγγίζουν τα δόντια σου πριν πέσεις για ύπνο, συμβουλεύει ο καθηγητής του Τμήματος Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, Dr. Edmond R. Hewlett. Το τσιμπολόγημα πριν τον ύπνο, αυξάνει τις πιθανότητες για τη δημιουργία τερηδόνας αφού μπορούν πολύ εύκολα να εγκλωβιστούν τροφές ανάμεσα στα δόντια σου και να παραμείνουν εκεί μέσα για πολλές ώρες.

Η πρωινή σου μέθοδος είναι επίσης πολύ σημαντική. Το προστατευτικό σου σάλιο παράγεται με αργότερους ρυθμούς όσο εσύ κοιμάσαι, με αποτέλεσμα τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα σου να αναπτύσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς.

Βούρτσισε τα δόντια σου 2 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 λεπτά, αφού πρώτα έχεις βεβαιωθεί πως έχεις αφιερώσει τον ίδιο χρόνο ισότιμα (30 δευτερόλεπτα) στη κάθε μεριά των δοντιών σου.

2. Χρησιμοποιείς λάθος οδοντόβουρτσα

Επέλεξε μια οδοντόβουρτσα με μαλακή τρίχα η οποία μπορεί εύκολα να κάνει ευέλικτες κινήσεις και να απομακρύνει όση πλάκα έχει εγκλωβιστεί κοντά στα ούλα σου. Αν η πλάκα δεν απομακρύνεται με το βούρτσισμα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσεις ουλίτιδα.

Το βούρτσισμα με μια μέτρια ή σκληρή οδοντόβουρτσα, ασκώντας μεγάλη πίεση, μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σου και να εκθέσει την επιφάνεια των ριζών σου ή το κάτω μέρος των δοντιών σου. Από τη στιγμή που η επιφάνεια των ριζών δεν είναι τόσο σκληρή όσο το εκτεθειμένο σμάλτο (το υλικό που καλύπτει τα δόντια σου), με το να τρίβεις με ένταση την συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να δημιουργήσει πιο εύκολα τερηδόνα.


3. Ακολουθείς λάθος τεχνική

Μερικές απλές ευθείες κινήσεις δεν πρόκειται να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τοποθέτησε το χερούλι της οδοντόβουρτσας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι τρίχες της βούρτσας να βρίσκονται σε 30 με 40 μοίρες γωνία όταν αγγίζουν τα ούλα σου. Στριφογύρισε τον καρπό σου με κυκλικές κινήσεις για να απομακρύνεις αποτελεσματικά τη πλάκα που μπορεί να έχει εγκλωβιστεί πάνω στην επιφάνεια των δοντιών.

Όταν βουρτσίζεις τη πίσω μεριά των μπροστινών σου δοντιών, πρέπει να γυρίσεις την οδοντόβουρτσα σου σε κατακόρυφη θέση για να βουρτσίσεις αποτελεσματικά όλη την επιφάνεια του δοντιού. Και επίσης φρόντισε να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στο πίσω μέρος του στόματος σου, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή συνηθίζει να κρύβεται η μεγαλύτερη ποσότητα πλάκας.

4. Δεν ξεπλένεις τα δόντια σου

Με το να καταπίνεις ή να φτύνεις την οδοντόπαστα που έχεις μέσα στο στόμα σου, δεν απομακρύνεις εντελώς όλα τα βλαβερά μικρόβια τα οποία έχεις αφαιρέσει από τα δόντια σου με το βούρτσισμα. Χρησιμοποίησε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ με υπεροξείδιο του υδρογόνου για να ξεπλένεις το στόμα σου. Αν πάλι δεν έχεις κάποιο στοματικό διάλυμα, το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να ξεπλύνεις το στόμα σου με καθαρό νερό 2- 3 φορές μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα τροφών.

5. Αγνοείς το υπόλοιπο στόμα σου

Η γλώσσα σου επίσης εγκλωβίζει πολλά βλαβερά βακτήρια. Τα υπολείμματα τροφών μπορούν εύκολα να εγκλωβιστούν στις σχισμές που έχει η γλώσσα σου στην εξωτερική επιφάνεια της. Για αυτό είναι σημαντικό να την βουρτσίζεις μαζί με τα δόντια σου καθημερινά.

6. Δεν αντικαθιστάς συχνά την οδοντόβουρτσα σου

Οι ειδικοί προτείνουν να αγοράζουμε καινούργια οδοντόβουρτσα κάθε 3 με 4 μήνες. Μια οδοντόβουρτσα μπορεί να περιέχει περισσότερα από 10 εκατομμύρια βακτήρια, σύμφωνα με μια πρόσφατη βρετανική μελέτη. Επιπλέον οι πολυχρησιμοποιημένες τρίχες της βούρτσας δεν μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά όλα τα βακτήρια και τη πλάκα που υπάρχει στα δόντια. Και επίσης αν αρρωστήσεις, αντικατέστησε αμέσως την οδοντόβουρτσα σου. Τα μολυσμένα βακτήρια και οι ιοί από την γρίπη σου μπορούν να μολύνουν την οδοντόβουρτσα σου και να αρρωστήσεις ξανά. 

 

Οδοντικό νήμα: Πόσο απαραίτητη είναι η χρήση του;