Skip to main content

Την περίοδο των Χριστουγέννων που είναι μια χαρούμενη γιορτή, ο κόσμος το ρίχνει περισσότερο έξω ή απολαμβάνει όσες μέρες μπορεί να εξασφαλίσει άδεια την ησυχία του σπιτιού του. Η κατανάλωση αλκοόλ, πολλές φορές, είναι συνυφασμένη με τέτοιες δραστηριότητες. Αλλά, δεν φαίνεται όταν πλησιάζει.

Όταν η τάση να πίνουμε όλο και περισσότερο μας οδηγεί σε ένα πιο σκοτεινό μέρος, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι θολά. Θα μπορούσαμε να γλιστρήσουμε στην «αλκοολική» επικίνδυνη ζώνη.

Ο Δρ Νίαλ Κάμπελ, ψυχίατρος και σύμβουλος εθισμού στο The Priory, Roehampton του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτει στη βρετανική Telegraph τέσσερις τρόπους για να καταλάβουμε εάν έχουμε πάρει τον κακό δρόμο που οδηγεί στην επικίνδυνη «ζώνη» του αλκοολισμού.

Τείνετε σε καταστάσεις όπου το ποτό είναι αποδεκτό

Με τις γιορτές να είναι ήδη εδώ, το μεθύσι συχνά κανονικοποιείται. Στην πραγματικότητα, γίνεται αποδεκτό στο πλαίσιο των ημερών. Έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το 26% των βρετανίδων επιδίδονταν σε «βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ» τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ το 45% των ανδρών έπιναν τακτικά. «Τα άτομα με μια ανθυγιεινή σχέση με το αλκοόλ τείνουν να στραφούν προς καταστάσεις όπου το ποτό είναι αποδεκτό», λέει ο Χάρβεϊ.

Ο Ίαν Γκίλμορ, καθηγητής ηπατολογία και πρόεδρος της ομάδας εκστρατειών Alcohol Health Alliance UK, συμφωνεί ότι ο κόσμος δεν διστάζει καθόλου να καταναλώσει βαριά ποτά. «Το βάρος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι οι λεγόμενοι αλκοολικοί, είναι οι άνθρωποι στη μέση του φάσματος κατανάλωσης αλκοόλ, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί από αυτούς. Είναι μύθος ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα σου κάνει καλό. Κατά προσέγγιση, εάν τηρείτε τις συστάσεις να πίνετε όχι περισσότερες από 14 μεζούρες την εβδομάδα, οι πιθανότητές σας να πεθάνετε από ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι λιγότερες από 1%.

«Δυστυχώς, αυτή την εποχή του χρόνου, είναι πιο φυσιολογικό να μεθύσεις τελείως, να βάλεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο και μετά να το απορρίψεις ως μια γιορτινή διασκέδαση. Το πρόβλημα είναι ότι όταν τα πάρτι τελειώσουν, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στην υγεία σας».

Το ποτό σου γίνεται ρουτίνα

Ο δρ Κάμπελ πιστεύει ότι η ανάπτυξη αρνητικής σχέσης με το αλκοόλ δεν σχετίζεται πάντα με κάποιο τραύμα, όπως ένας κακός χωρισμός.

«Μπορεί να είναι συνηθισμένο. Μπαίνεις σε ένα μοτίβο να πίνεις με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα: ένα ποτήρι κρασί ενώ μαγειρεύεις το δείπνο, τελειώνει το μπουκάλι με το γεύμα, ένα ποτό πριν τον ύπνο. Μπορεί να κατασκευαστεί σύντομα. Πρόσφατα είχα μια γυναίκα ασθενή που έπινε καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 15.00. Ήταν πάντα η ίδια ρουτίνα και κλιμακωνόταν. Η αρτηριακή της πίεση ήταν πάνω από την οροφή και αυτό τελικά την τρόμαξε να κάνει κάτι γι’ αυτό».

Χρησιμοποιείς το αλκοόλ ως συναισθηματικό δεκανίκι

Ο Βρετανός ειδικός βλέπει τακτικά τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το ποτό ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες – αλλά «σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλά σε μια κρίση», λέει.

Ο Άντριου Χάρβεϊ, διαπιστευμένος από το BACP σύμβουλος και ψυχοθεραπευτής με εξειδίκευση στις καταχρήσεις ουσιών ρωτά τους ασθενείς του: «Πότε ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε αλκοόλ αντί να απολαμβάνετε αλκοόλ;» Με άλλα λόγια, το να πίνεις λειτουργεί ως δεκανίκι για να αντιμετωπίσεις τις πιέσεις της ζωής;

Αλλά μια ειλικρινής εκτίμηση της κατάστασής σας μπορεί να επισκιαστεί από την αυταπάρνηση. Ο Χάρβεϊ λέει ότι η ντροπή παίζει συχνά τον ρόλο της: «Ποτέ δεν έχω συναντήσει κάποιον που να το έβαλε σκοπό να αποκτήσει ζήτημα με το ποτό, αλλά όταν είναι εκεί, η αποφυγή, η εξαπάτηση και η απέχθεια μπορεί να εκδηλωθούν».

Μπορεί αυτά να είναι σημάδια ότι βρίσκεστε σε αλκοολικό στάδιο, αλλά αυτό το παρατηρούν οι γύρω σας, όχι εσείς οι ίδιοι όμως.

«Μερικές φορές οι πελάτες δυσκολεύονται να τηρήσουν τις υποσχέσεις που δίνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να πουν ότι θα περιορίσουν το ποτό τους μόνο στα Σαββατοκύριακα, αλλά στη συνέχεια θα βρουν ένα ποτό την Τρίτη. Το να το επισημάνουν αυτό από άλλους με υποστηρικτικό, μη συγκρουσιακό τρόπο μπορεί να είναι χρήσιμο».

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι συχνά στρέφονται στο αλκοόλ όταν η ζωή τους φέρνει κάτι ξαφνικό, λέει ο Χάρβεϊ. «Είναι το φάρμακο για τον πόνο πολλών ανθρώπων. Τους μουδιάζει για λίγο, αλλά η ανακούφισή του είναι βραχύβια. Το αλκοόλ θα κρύψει τα άσχημα συναισθήματα αλλά δεν τα λύνει».

Έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο

«Στην εμπειρία μου ως θεραπευτής, έχω δει τις ανθυγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ να επιταχύνονται μετά τη συνταξιοδότηση», λέει ο Χάρβεϊ.

«Κάθε βράδυ είναι Παρασκευή βράδυ, δεν χρειάζεται να σηκωθείς για δουλειά την επόμενη μέρα. Επιπλέον, η συνταξιοδότηση μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι χάνουν την ιδιότητα, την αυτοπεποίθηση, την εστίασή τους, βαριούνται. Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι δύσκολη για τους περισσότερους από εμάς. Η εγκατάλειψη μιας ρουτίνας που ισχύει εδώ και δεκαετίες μπορεί πραγματικά να ταρακουνήσει τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση για τη φιλανθρωπική οργάνωση UK Men’s Shed Association (UKMSA), οι άνδρες ηλικίας 65-74 ετών είναι πιο πιθανό να πίνουν σε επίπεδα «αυξανόμενου κινδύνου», ενώ το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ περατηρείται στα άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 64 ετών.

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι το να έχεις μια προβληματική σχέση με το ποτό σημαίνει ότι πίνεις καθημερινά. Μερικοί μπορούν να περάσουν για μέρες, ακόμη και εβδομάδες χωρίς να επιδοθούν. Στη συνέχεια, όμως, μπορεί να φαγωθούν ή να έρθουν σε δύσκολη θέση που οδηγούν σε ντροπή. «Η εξάρτηση παίρνει πολλές μορφές», προσθέτει ο Χάρβεϊ. «Δεν παρουσιάζεται πάντα ως σκληροπυρηνική καθημερινή υπερβολή».