Το μυαλό μας τρέχει. Δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται, να αφουγκράζεται, να προβληματίζεται.
Και σε αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και ο κόσμος, στον οποίο ζούμε, όπου τα ερεθίσματα είναι αμέτρητα και δεν αφήνει εκ των πραγμάτων τον εγκέφαλό μας να ηρεμήσει ούτε για ένα λεπτό.
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ. ΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ, ΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ.
Ξέρουμε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι κάνουμε πολλές σκέψεις. Πόσες, όμως, ξέρουμε; Ναι είναι η απάντηση.
Πόσες σκέψεις κάνει ένας άνθρωπος σε μία μόνο μέρα;
Συγκεκριμένα, ο μέσος άνθρωπος θα κάνει συνήθως περισσότερες από 6.200 σκέψεις σε μία μέρα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί.
Τα εν λόγω στατιστικά στατιστικά προέρχονται από μια ομάδα ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, οι οποίοι υποστηρίζουν πως έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για να ανιχνεύουν πότε μια σκέψη τελειώνει και μια άλλη αρχίζει, όπως περιγράφεται σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Τα «σκουλήκια σκέψης»
Μάλιστα, στην έρευνα αυτή περιγράφεται μια μέθοδος απομόνωσης συγκεκριμένων στιγμών κατά τις οποίες ένας άνθρωπος είναι επικεντρωμένος σε μία μόνο ιδέα, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί περιέγραψαν ως «σκουλήκι σκέψης».
«Όταν ένα άτομο προχωρά σε μια νέα σκέψη, δημιουργεί ένα νέο άνοιγμα που μπορούμε να ανιχνεύσουμε. Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα ‘σκουλήκια σκέψης’ αναδύονται ακριβώς όπως τα νέα γεγονότα όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν ταινίες. Η εμβάθυνση σε αυτό μας βοήθησε να επικυρώσουμε την ιδέα ότι η εμφάνιση ενός νέου ‘σκουληκιού σκέψης’ αντιστοιχεί σε μια μετάβαση σκέψης».
Ουσιαστικά, αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε υπάρχουσες έρευνες της γνωστικής νευροεπιστήμης που χρονολογούνται πάνω από μια δεκαετία πριν, παρέχοντας νέες γνώσεις για τη ροή των σκέψεων.
«Κάναμε την επανάστασή μας εγκαταλείποντας την προσπάθεια να καταλάβουμε τι σκέφτεται ένα άτομο και εστιάζοντας στο πότε έχει προχωρήσει σε μια σκέψη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζόρνταν Πονένκ.