Skip to main content

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μητρικό γάλα για άλλους σκοπούς εκτός από τη σίτιση των μωρών εδώ και πολύ καιρό.

Τον πρώτο αιώνα, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το συνιστούσε για τον πυρετό, την ουρική αρθρίτιδα και τη θεραπεία από δηλητηριώδη σκαθάρια. Στην Αγγλία και την Αμερική του 17ου και 18ου αιώνα, το μητρικό γάλα συνταγογραφούνταν για ασθένειες που κυμαίνονταν από την ασθένεια της κατανάλωσης έως την τύφλωση.

Σήμερα, εξακολουθεί να είναι κάτι περισσότερο από απλή βρεφική τροφή – αν και ορισμένες από τις χρήσεις του είναι περισσότερο τεκμηριωμένες από άλλες.

Ιστορικά, ο μαστικός αδένας ήταν «εξαιρετικά υπομελετημένος και υποτιμημένος», λέει ο Lars Bode, καθηγητής και ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινου Γάλακτος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για το ανθρώπινο γάλα. Τώρα, οι ερευνητές προσπαθούν να καλύψουν το γνωστικό κενό.

«Το ανθρώπινο γάλα δεν είναι φτιαγμένο για ενήλικες», λέει ο Bode. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πιθανά οφέλη από ορισμένα συστατικά του».

Το μητρικό γάλα έχει τρία διακριτά στάδια – το πρωτόγαλα, το μεταβατικό γάλα και το ώριμο γάλα – και περιέχει λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Έχει επίσης σύνθετα σάκχαρα που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξη.

Αυτό το γάλα παρέχει τις ορμόνες, τα βλαστικά κύτταρα και τους ανοσοποιητικούς παράγοντες, όπως τα αντισώματα και τα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν το βρέφος από ασθένειες.

Κάνει για ενήλικες;

Αλλά οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι ένας υγιής ενήλικας θα ωφεληθεί πολύ από το μητρικό γάλα. Οι όποιες επιδράσεις είναι πιθανό να είναι αρκετά μικρές, εξηγεί η Katie Hinde, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Arizona State University που μελετά τη γαλουχία, εν μέρει λόγω των φυσιολογικών διαφορών μεταξύ ενηλίκων και βρεφών.

Για παράδειγμα, οι ενήλικες έχουν υψηλότερη οξύτητα στο στομάχι, η οποία «πρόκειται να διασπάσει περισσότερους από τους προστατευτικούς παράγοντες του γάλακτος», λέει η ίδια.

Για τους περισσότερους, η ικανότητα αποτελεσματικής πέψης του γάλακτος εξασθενεί καθώς μεγαλώνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενήλικες μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά τόσο καλά όσο τα παιδιά.

Γάλα και καρκίνος

«Για τον συνήθη υγιή ενήλικα, νομίζω ότι οι επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι πολύ, πολύ μικρές», λέει η Hinde. «Αλλά είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από αυτό».

Ορισμένοι ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες, όπως οι καρκινοπαθείς, έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται ανακούφιση μετά την κατανάλωση μητρικού γάλακτος, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επικυρωθεί αυτό.

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν επίσης ότι συγκεκριμένες ενώσεις σακχάρων στο μητρικό γάλα μπορούν ενδεχομένως να ανακουφίσουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Η «λευκή» αγορά του γάλακτος

Το ανθρώπινο γάλα μπορεί να είναι πολύπλοκο και υποβαθμισμένο, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν είναι ασφαλές να πίνετε μητρικό γάλα που αγοράζεται στο διαδίκτυο από αγνώστους.

«Το ανθρώπινο γάλα μπορεί να είναι φορέας ασθενειών, και αγοράζοντάς το από μη ελεγχόμενες πλατφόρμες προετοιμάζετε τον εαυτό σας να αρρωστήσει», λέει ο Bode.

Και όμως, υπάρχει ζήτηση. Μερικοί άνθρωποι έχουν αγοράσει μητρικό γάλα ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει στα αθλητικά κέρδη και στη στυτική δυσλειτουργία, αν και η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι απίθανα.

Το κόστος του διαδικτυακού μητρικού γάλακτος μπορεί να ποικίλει, με ορισμένες αναφορές να το τοποθετούν στα 1,50 δολάρια και άλλες στα 10 δολάρια ανά 30 ml.

Η Diane Spatz, νοσηλεύτρια επιστήμονας στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, λέει ότι το ενδιαφέρον των ενηλίκων για την κατανάλωση ανθρώπινου γάλακτος θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη κατανόηση και τα μηνύματα για το πώς το μητρικό γάλα επηρεάζει την υγεία του βρέφους, όπως η προστασία από ασθένειες.

Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχουν ερευνητικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία των ενηλίκων.

Το μητρικό γάλα ως γιατροσόφι

Δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο συνομιλίες για εναλλακτικές χρήσεις του μητρικού γάλακτος, όπως σε καταπραϋντικά σαπούνια, μάσκες μαλλιών ή ακόμη και θεραπείες για το hangover.

Αλλά ενώ οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το μητρικό γάλα ως γιατροσόφι για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρησιμότητά του για διάφορες παθήσεις δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως από την επιστήμη.

Μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα μπορεί να λειτουργήσει ως αλοιφή για πράγματα όπως εγκαύματα και εξανθήματα – αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πειστικά.

Το ανθρώπινο γάλα περιέχει μακροφάγα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που σκοτώνει μικροοργανισμούς και εκκινεί ανοσολογικές αντιδράσεις. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς έχουν δει επιτυχία στη θεραπεία μικρολοιμώξεων του αυτιού ή των ματιών του βρέφους τους με λίγο γάλα.

Όταν το γάλα είναι φρέσκο, τα μακροφάγα μπορούν «να περιφέρονται και να τρώνε όλα τα βακτήρια που μπορεί να βρίσκονται στο σημείο», λέει ο Spatz.

Ωστόσο αν καταψύξετε ή θερμάνετε το ανθρώπινο γάλα, η δραστικότητα της λακτοφερρίνης μειώνεται.

Τι κάνουμε με το πλεόνασμα;

Εάν ένας γονέας βρεθεί με επιπλέον γάλα, ο Spatz λέει ότι είναι κάτι παραπάνω από εντάξει να το χρησιμοποιήσετε με έναν τρόπο που λειτουργεί για την οικογένειά σας, όπως το να το προσθέσετε στο μπάνιο του μωρού σας για να ηρεμήσει το δέρμα του.

Λέει επίσης ότι παρά τα όσα μπορεί να υποδηλώνουν τα βίντεο στο διαδίκτυο, είναι σπάνιο οι μητέρες να έχουν περίσσεια γάλακτος.

Αλλά αν πραγματικά υπάρχει περισσότερο από αρκετό, υπάρχει μια άλλη επιλογή: η δωρεά του σε μια τράπεζα γάλακτος, όπου θα ελεγχθεί, θα παστεριωθεί και θα εξεταστεί.

Ιατρική θεραπεία

Οι ολιγοσακχαρίτες (HMOs) είναι ένα σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου γάλακτος και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτά τα σύνθετα σάκχαρα βοηθούν τα μωρά να αναπτύξουν ένα υγιές έντερο. Τώρα, οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να φτιάξουν συνθετικές εκδοχές τους.

«Το θέμα είναι να κατανοήσουμε γιατί το ανθρώπινο γάλα μπορεί να είναι δυνητικά ευεργετικό και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να δημιουργήσουμε νέα θεραπευτικά ή προληπτικά μέσα», εξηγεί ο Bode.

Σε μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια, ο Bode και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ένας τύπος HMO βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής και της ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν επίσης ότι αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν και σε άλλες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος Αλτσχάιμερ, λέει ο Bode. Άλλοι ερευνητές μελετούν επίσης πώς οι HMOs θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου των ενηλίκων.

Το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Μία «υγρή βιοψία» για τον καρκίνο του μαστού

Η Kathleen Arcaro, η οποία ηγείται του ερευνητικού εργαστηρίου μητρικού γάλακτος στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης, ενδιαφέρεται για το πώς το μητρικό γάλα μπορεί να ωφελήσει τις μητέρες.

Η μελέτη του μητρικού γάλακτος, λέει, «μας βοηθά να κατανοήσουμε τον ατομικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού και, το σημαντικότερο, θα μπορούσε να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να κάνουν κάτι για να αλλάξουν ενδεχομένως αυτόν τον κίνδυνο».

Η Arcaro λέει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να λειτουργήσει ως «υγρή βιοψία».

Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο λήψης ιστού του μαστού: μόλις 30 ml γάλακτος περιέχουν εκατομμύρια κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζουν αλλαγές που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Το μητρικό γάλα μπορεί επίσης να περιέχει σημάδια φλεγμονής, όπως κυτταροκίνες και υψηλό νάτριο. Η Arcaro και οι συνάδελφοί της εξετάζουν αν αυτή η φλεγμονή προάγει τον καρκίνο και ποιες παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν.

Κάποια μέρα, η ελπίδα είναι ότι όταν οι νέες μητέρες έρχονται στο νοσοκομείο για έλεγχο του μωρού τους, οι γιατροί θα μπορούν επίσης να παίρνουν και να αξιολογούν ένα δείγμα του γάλακτος τους.

«Αυτό θα ήταν αρκετά εύκολο να γίνει», λέει ο Arcaro.

Αναφέρει επίσης ότι οι μητέρες που δωρίζουν το γάλα τους στην έρευνα της δεν εκπλήσσονται που αυτή η επιστήμη είναι εφικτή.

Αντίθετα, η τυπική αντίδρασή τους είναι: «γιατί δεν το κάνουμε ήδη αυτό;»

https://platform.twitter.com/widgets.js