Κι όμως το άγχος μπορεί να σας δείξει τον δρόμο για να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό σας και να τον αγαπήσετε περισσότερο.
Σίγουρα θα έχετε βιώσει κάποια στιγμή έντονο άγχος στη ζωή σας. Βέβαια, μπορεί να ανήκετε και σε εκείνους τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται καθημερινά από το στρες, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στον κόσμο, επηρεάζοντας 301 εκατομμύρια ανθρώπους (ένδειξη του 2019).
Τα αποτελέσματα του 2024 της ετήσιας δημοσκόπησης της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για την ψυχική υγεία καταδεικνύουν ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ αισθάνονται όλο και πιο ανήσυχοι. Συγκεκριμένα, το 43% των ενηλίκων δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο ανήσυχοι απ’ ότι το 2023. Οι ενήλικες φαίνεται ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τα τρέχοντα γεγονότα (70%), την οικονομία (77%), τις εκλογές (73%) και την ένοπλη βία (69%).
Όποια κι αν είναι η αιτία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από το άγχος και πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτόν το μηχανισμό προς όφελός μας. Σημασία έχει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν:
Το άγχος σε μέτρια επίπεδα μπορεί να είναι χρήσιμο
Σε ορισμένες ελεγχόμενες καταστάσεις το άγχος μπορεί να αποτελέσει θετικό κίνητρο για να προχωρήσετε παρακάτω. Αντιθέτως, το χρόνιο και υπερβολικό άγχος επηρεάζει αρνητικά όλο το σώμα (μυοσκελετικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, αναπαραγωγικά, νευρολογικά κ.ο.κ.).
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άγχους, η ορμόνη κορτιζόλη εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες, δημιουργώντας αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κόπωση, πονοκεφάλους, δυσκολία εστίασης και συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, φόβο κ.α.
Το άγχος μπορεί να σας κατακλύσει όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη ζωή. Είναι όμως, σημαντικό να μην σας στερεί τη χαρά. Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας εκείνη τη στιγμή και μην τα κρίνετε.
Ίσως να θέλουν να σας υποδείξουν τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε και να αποδεχτείτε κάποια δεδομένα. Προσπαθήστε να δείχνετε αγάπη και συμπόνια προς τον εαυτό σας, χωρίς να τον κρίνετε αυστηρά.
Το άγχος μπορεί να σας… επαναφέρει
Το στρες ορισμένες φορές μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα «καμπανάκι» αφύπνισης και επαγρύπνησης για να επανέλθετε πιο κοντά στο κέντρο σας, να θυμηθείτε ποιοι είστε πραγματικά και τι αναζητάτε από τη ζωή σας.
Ενεργοποιείται καθώς ο εγκέφαλός μας διαπραγματεύεται την ασφάλεια με το σώμα μας
Είναι φυσιολογικό ο εγκέφαλός σας να θέλει να αποφύγει κάθε είδους ταλαιπωρία. Το μυαλό σας βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή, ώστε να είστε πάντα ασφαλείς. Από τη μία θέλει να επιβιώσει και από την άλλη λαχταρά να ζήσει.
Αν κατανοήσετε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος όταν εκτίθεται σε άγνωστα περιβάλλοντα και καταστάσεις, ίσως, να απομυθοποιήσετε το άγχος σας και να τα διαχειρίζεστε καλύτερα.
Μπορεί να είναι κομμάτι της θεραπείας σας
Σκεφτείτε ότι το άγχος σας μπορεί να σας δείχνει ότι πρέπει να γίνετε πιο ανθεκτικοί και να ενδυναμώνεστε συγκεκριμένα κομμάτια σας. Έτσι θα χτίσετε και την αυτοπεποίθησή σας.
Πολλές φορές, όσα σας λέει το μυαλό σας να αποφύγετε είναι αυτά ακριβώς που πρέπει να τολμήσετε.
Το άγχος μπορεί να σας κάνει πιο προσεκτικούς
Όταν το μυαλό σας καταστροφολογεί και υπεραναλύει, καλό είναι να προσπαθήσετε να κοιτάξετε προς τα μέσα, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να δείτε λίγο πιο προσεκτικά τη συμπεριφορά σας.
Είναι μια αφορμή για να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα, όπως το να παίρνετε χρόνο πριν αποφασίσετε ή δράσετε για κάτι ώστε να μη λειτουργείτε παρορμητικά.
Το άγχος σε υπερβολικά επίπεδα μπορεί να σας εμποδίσει να ζήσετε πιο όμορφα και πιο ελεύθερα. Δεν χρειάζεται να πιέζεστε συνεχώς για να το αποβάλλετε. Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους. Αρκεί να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει. Ευθυγραμμιστείτε με τις αξίες σας και δημιουργήστε τον εαυτό σας από την αρχή όταν αυτό είναι απαραίτητο. Αποδεχτείτε το άγχος και προχωρήστε παρακάτω.
* Πηγή: Vita