Γυρνάς το απόγευμα ξεθεωμένος από τη δουλειά και αντικρίζεις τη δικιά σου στον καναπέ να παρακολουθεί τα “απογευματινά”! Πας να πετάξεις, στην κυριολεξία, τα ρούχα από πάνω σου, όταν ξαφνικά ακούς ένα γυναικείο αλαλαγμό! Από περιέργεια, τουλάχιστον, πας προς στην πηγή του σαματά, και τι να δεις…εθεάθη ανήρ άνευ υποκαμίσου…και προκλήθηκε πανικός! Ο τύπος έχει κοιλιακούς φέτες και τέλεια γράμμωση! Σημειωτέον, της δικιάς σου της έκοψε και δεν έβγαλε κιχ! Την επόμενη μέρα, και ενώ έχεις κολλήσει στην κίνηση, κλασικά, σκέφτεσαι πως θα μπορούσες να κάνεις και εσύ την τέλεια γράμμωση! (Αν και στην πραγματικότητα φαντάζεσαι να είσαι εσύ στην θέση του τύπου για τον οποίο σπάραζαν οι γυναίκες, έλα παραδέξου το!).
Λοιπόν άκου πως έχει το πράγμα με τη γράμμωση. Αυτό που πρέπει να καταφέρεις για να έχεις σωστό αποτέλεσμα είναι να απαλλάξεις τους μύες σου από το λίπος που τους καλύπτει. Πρέπει δηλαδή να μειώσεις το ποσοστό λίπους στο σώμα σου κάτω του 12%. Πώς το καταφέρνεις αυτό; Θα πρέπει να συνδυάσεις σωστή διατροφή, αερόβια άσκηση και ολίγα βάρη.
Σωστή διατροφή σημαίνει όχι υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια και πατάτες, για βραδινό, όχι στην ζάχαρη και στα προϊόντα από άσπρο αλεύρι. Καλοί υδατάνθρακες προς κατανάλωση είναι δημητριακά, ψωμί και ρύζι ολικής άλεσης, φρούτα με μέτρο, λαχανικά, βρώμη, ξερά φασόλια, φακές. Επίσης φρόντισε η διατροφή σου να περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και καλά λιπαρά ω3 και ω6, όπως ωμούς ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, αβοκάντο, γαύρο και σαρδέλα.
Στο κομμάτι της γυμναστικής θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και συνεπής. Πέρα από την κλασική γυμναστική που μπορεί να κάνεις, όπως π.χ οι κοιλιακοί, θα πρέπει απαραιτήτως να την συνδυάσεις με αερόβια άσκηση, όπως ελαφρύ τρέξιμο, τζόκινγκ, ποδήλατο ή κολύμπι (βλέπε πολίστες!). 30′ με 45‘ αερόβιας άσκησης για αρχή, είναι καλά.
Τέλος, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να…φουσκώσεις τους μύες σου. Να τους διογκώσεις δηλαδή. Αυτό το πετυχαίνεις με τα βάρη. Προσοχή όμως στον τρόπο που θα χρησιμοποιήσεις τα βάρη. Το σύνηθες λάθος που γίνεται είναι να χρησιμοποιούν λίγα βάρη και πολλές επαναλήψεις. Αυτήν την τεχνική την ακολουθείς για να αποκτήσεις μυική αντοχή. Για τον όγκο πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερα κιλά και λίγες επαναλήψεις. Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε κάποιον γυμναστή (εν ενεργεία κατά προτίμηση) για να σας καθοδηγήσει σωστά και ομαλά. Να “χτίσουμε” πάμε όχι να σακατευτούμε!
Καλές…γραμμώσεις λοιπόν, και περιμένω φωτό με τα αποτελέσματα!!