Οι συμβουλές είναι αυτά που ξεχνάμε, που είναι προφανή αλλά τα παραβλέπουμε από βιασύνη ή αδιαφορία. Θέλω να πω, πόσους ασκούμενος έχεις δει στο γυμναστήριο να αφιερώνουν 15 λεπτά σε διατατικές ασκήσεις μετά την προπόνηση; Ή πόσους έχεις δει να τρώνε το γεύμα τους στο πρώτο μισάωρο από το τέλος της προπόνησης; Τσέκαρε τα παρακάτω και δες αν τα κάνεις τα πράγματα όπως πρέπει.
1. Δούλεψε τις βασικές πολυαρθρικές ασκήσεις. Κάνε κάμψεις, σκουότ και έλξεις σχεδόν σε κάθε προπόνηση. Η τεχνική θέλει χρόνο και όχι κόπο.
2. Δούλεψε τις αδυναμίες σου. Αν έχεις καλοσχηματισμένες πλάτες αλλά λεπτά χέρια, δούλεψε ασκήσεις απομόνωσης για τους πήχεις, τους δικέφαλους και τους τρικέφαλους. Αν χρειάζεται δουλειά στο πάνω μέρος του κορμού, δώσε προτεραιότητα εκεί.
3. Σιγουρέψου ότι ξεκινάς σωστά από τα σωστά κιλά. Αν όχι, κάνε προπαρασκευαστικές προπονήσεις και απέφυγε τους αυτοσχεδιασμούς που μόνο τραυματισμούς επιφέρουν.
4. Τα αποτελέσματα παίρνουν χρόνια. Κυριολεκτικά. Κέρδη και ενδυνάμωση θα έχεις από την πρώτη μέρα, αλλά ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα χρειάζεται πολύ χρόνο.
5. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο: Χρειάζεσαι 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, δηλαδή 120 γραμμάρια αν ζυγίζεις 80 κιλά. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι χοιρινού κρέατος 500 γραμμαρίων.
6. Μην παραμελείς τους μυς του κορμού. Η ενδυνάμωση του κορμού είναι αναγκαία για τις πιο σύνθετες ασκήσεις όπως τα σκουότ και οι άρσεις θανάτου που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τυχόν πλατό στην προπόνηση σου.
Δείτε επίσης:
8 mirrorless φωτογραφικές μηχανές κάτω από 500 ευρώ
7. Πολλά και μικρά γεύματα. Είναι πιο εύκολο στη θεωρία αλλά πολύ δύσκολο στην πράξη για προφανείς λόγους.
8. Κανείς δεν μπορεί να σου πει πότε ακριβώς και πόσο πρέπει να αυξήσεις τα βάρη που σηκώνεις. Συμβουλέψου το γυμναστή σου και άκου το σώμα σου. Ένας τραυματισμός θα σε πάει πολύ πίσω.
9. Οι υπερβολές και οι απερισκεψίες κοστίζουν ακριβά. Είναι καλύτερα να πας μεθοδικά και επιφυλακτικά παρά να το δεις πατριωτικά και πέσεις με τα μούτρα στην προπόνηση.
10. Κράτα ημερολόγιο. Πλέον, υπάρχουν άπειρα app για αυτή τη δουλειά και θα δεις διαφορά στην προπόνηση σου σημειώνοντας τις ασκήσεις και τα βάρη.
11. Οι θερμίδες έχουν διαφορές μεταξύ τους. Άλλο οι θερμίδες από ζωικό λίπος, άλλο οι θερμίδες από υδατάνθρακες ολικής και άλλο οι θερμίδες από ζωική πρωτεΐνη.
12. Τα διακλαδισμένα αμινοξέα (BCAA) είναι το μυστικό της ανάρρωσης των μυών. Είναι αυτά που συντίθενται πιο αργά στον οργανισμό. Θα τα βρεις σε σκευάσματα, στις φακές και αλλού.
13. Κάνε φίλους στο γυμναστήριο. Η προπόνηση βγαίνει καλύτερα όταν είσαι με φίλους.
14. Κάνε σωστή αποθεραπεία. Όσο καλύτερη είναι η αποθεραπεία τόσο καλύτερη θα είναι η επόμενη προπόνηση.
15. Είναι καλύτερα να παραλείψεις μία προπόνηση παρά να υπερβείς τα όρια.