Μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων στις ΗΠΑ έσπευσαν να αφαιρέσουν από τα πιάτα τους τα κρεμμύδια, πιθανή πηγή του κολοβακτηριδίου E.coli που σκότωσε έναν πελάτη των McDonald’s. Τα λαχανικά είναι εξάλλου ο μεγάλος εφιάλτης των εστιατορίων, αφού απολυμαίνονται πολύ πιο δύσκολα από ό,τι το κρέας.
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, οι φέτες ωμού κρεμμυδιού ήταν πιθανότατα αιτία της επιδημίας γαστρεντερίτιδας στα McDonald’s με 49 κρούσματα και έναν θάνατο.
Η εταιρεία αφαίρεσε το χάμπουργκερ Quarter Pounder από το μενού της στο ένα πέμπτο των 14.000 εστιατορίων της στις ΗΠΑ.
Παλαιότερα, τέτοιες επιδημίες γαστρεντερίτιδας προκαλούνταν πιο συχνά από μολυσμένο βοδινό. Αυτό άλλαξε με τη λήψη αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο του κρέατος έπειτα από επιδημία E.coli που συνδέθηκε με την αλυσίδα Jack in the Box. Περισσότεροι από 170 είχαν τότε νοσηλευτεί και τέσσερις έχασαν τη ζωή τους.
Έκτοτε, τα περιστατικά μόλυνσης από βοδινό έχουν περιοριστεί δραστικά. «Τα φρούτα και λαχανικά είναι πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα» λέει στο Reuters ο Μάικ Τέιλορ, δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης STOP Foodborne Illness κατά των τροφικών δηλητηριάσεων.΄
Η διαφορά είναι ότι το βοδινό αποστειρώνεται με το μαγείρεμα, ενώ τα φρέσκα προϊόντα σερβίρονται ωμά. Το μαγείρεμα στην κατάλληλη θερμοκρασία είναι η μόνη σίγουρη λύση κατά της μόλυνσης από μικρόβια, είπε ο Ντόναλντ Σάφνερ, ειδικός του Πανεπιστημίου Rutgers.
‘Ελεγχοι
Οι αλυσίδες εστιατορίων πλένουν και ελέγχουν τα λαχανικά στον ίδιο βαθμό που ισχύει για το κρέας. Το πρόβλημα είναι ότι οι έλεγχοι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν μικροοργανισμούς σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, επισημαίνουν ειδικοί.
Τα λαχανικά καλλιεργούνται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης με κολοβακτηρίδια από την κοπριά ή τα κόπρανα άγριων ζώων. Το Ε.coli ζει στο έντερο πολλών ειδών, όπως οι αγελάδες, τα γουρούνια και οι χήνες, είπε ο Μανσούρ Σάμαντουρ, ειδικός ασφάλειας υγείας.
Τόσο η McDonald’s όσο και η Taylor Farms, ο προμηθευτής από τον οποίο προήλθαν τα κρεμμύδια στις πολιτείες που επηρεάστηκαν, είναι μεγάλες εταιρείες που εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές.
Οι προμηθευτές της McDonald’s ελέγχουν συχνά τα λαχανικά, όπως το έκαναν και στο χρονικό εύρος που έδωσαν για την επιδημία τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. Το βακτήριο δεν βρέθηκε σε κανένα από τα δείγματα, είπε.
Το 2022 η αλυσίδα Wendy’s αφαίρεσε το μαρούλι από τα εστιατόριά της σε αρκετές πολιτείες, καθώς τα CDC υποψιάζονταν ότι ήταν η αιτία επιδημίας E.coli με δεκάδες κρούσματα.
Το 2006, μαρούλι από την αλυσίδα Taco Bel αναγνωρίστηκε ως πιθανή πηγή επιδημίας με 71 κρούσματα.
Σύμφωνα με τον Σάμαντπουρ, τον ειδικό ασφάλειας υγείας, η μόνη μέθοδος που θα μπορούσε να αποστειρώσει πλήρως τα λαχανικά θα ήταν η ακτινοβόληση, την οποία όμως «κανείς δεν θέλει».
Πρώτον, η εφαρμογή της μεθόδου σε βιομηχανική κλίμακα θα ήταν δύσκολη υπόθεση, και δεύτερον πολύς κόσμος θα ανησυχούσε με την ιδέα των ακτινοβολημένων τροφίμων.