Ένα παραδοσιακό Πασχαλιάτικο φαγητό που είναι αδύνατον να διανοηθούμε ότι μπορεί να γίνει χωρίς εντόσθια ζώου. Κι όμως αυτή η χορτοφαγική μαγειρίτσα δεν έχει καμία διαφορά, είναι νόστιμη, πολύ θρεπτική, υγιεινή και δεν περιέχει τίποτα ζωικό. Μπορείτε να την τρώτε κάθε μέρα κι όχι μόνο το Πάσχα.
Τι θα χρειαστείς:
750γρ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους ψιλοκομμένα
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μικρό μαιντανό ψιλοκομμένο
10 φύλλα μαρούλι,ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
4 φλυτζάνια νερό ( ή όσο χρειαστεί)
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1/2 κούπα λάδι
1 κγ κουρκουμά
αλάτι, πιππέρι
* Το ταχινολέμονο θέλει:
χυμό 1-2 λεμονιών (ανάλογα πόσο ξινό μας αρέσει)
2 κουταλιές ταχίνι
Και στην πράξη…:
Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια σε κατσαρόλα με το λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε νερό κι αλάτι και τ’ αφήνουμε να βράσουν.
Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαίντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε με το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και να ασπρίσει. Προσθέτουμε λίγο βραστό ζωμό από το φαγητό μας, ανακατεύουμε καλά και όταν ασπρίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό το οποίο έχουμε αποσύρει από τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το “αυγολέμονο” και είναι έτοιμο.
Plus: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη μαγειρίτσα και 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι, 20 λεπτά πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ταχίνι, το αντικαθιστάτε με αβγολέμονο (αν είστε χορτοφάγος) ή το παραλείπετε τελείως για μια πιο αραιή σούπα.