Skip to main content

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ας μην έχουμε τον πλέον ηλιόλουστο καιρό ακόμα. Όταν, όμως, υπάρχει καύσωνας, ένας παράγοντας που οφείλουμε να προσέχουμε, μεταξύ άλλων, είναι και η διατροφή μας.

 

Φυσικά, η αλήθεια είναι πως καμιά φορά το καλοκαίρι ανοίγει η όρεξη. Ειδικά όταν βρίσκεσαι κοντά σε παραλία και μυρίζει και κάποιο ψάρι, το στομάχι γουργουρίζει. Προφανώς το ζητούμενο δεν είναι να μην τρως, αλλά να διατηρείς έναν υποτυπώδη διατροφικό κώδικα που θα σε βοηθήσει να βγάλεις την θερμότερη εποχή του χρόνου χωρίς να επιβαρύνεις το σώμα σου. Και δεν μιλάμε μόνο για θερμίδες, αλλά για το θέμα του ότι συγκεκριμένες τροφές όχι μόνο δεν ταιριάζουν καλά με το συγκεκριμένο κλίμα, αλλά κάνουν το καλοκαίρι επίπονο από πολλές απόψεις.

Ανανάς: Γευστικός, απολαυστικός… καλοκαιρινός!

ΤΙ να αποφύγεις:

Καυτερά: Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Δεν είναι μόνο το ότι θα σε κάνουν να ιδρώνεις (και άλλο), αλλά αν είναι μια φορά δύσπεπτα τον χειμώνα, το καλοκαίρι είναι… 10. Ακόμα και αν δεν μιλάμε για κάτι μαγειρευτό (π.χ. καυτερές πιπεριές ωμές), δεν πολυαρέσουν στον οργανισμό σου, όσο και να τα τραβάει το γούστο σου.

Παστουρμάς: Περιέχει ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται από το σώμα με τον ιδρώτα και… μυρίζουν. Πολύ, έντονα και διόλου ευχάριστα.

Μπαχαρικά: Δεν είναι ανάγκη να φας ινδικό το καλοκαίρι ή κεμπαπ. Άστο για πιο χειμερινές καταστάσεις. Τα μπαχαρικά ναι μεν είναι ευεργετικά στη διατροφή, αλλά ανεβάζουν εξαιρετικά τη θερμοκρασία του σώματος κατά την καύση τους.

Σάλτσες: Τα μαγειρεμένα λίπη της σάλτσας θα πέσουν σαν… “χειροβομβίδα” στο πεπτικό σου σύστημα εν καιρώ μεγάλης ζέστης. Καθόλου καλό!

Σιρόπι/Σαντυγί: Φάε το παγωτό σου σκέτο και “καθαρό” μιας και τα “έξτρα” υλικά όχι μόνο θα πολλαπλασιάσουν τις θερμίδες του, αλλά θα το καταστήσουν δύσπεπτο, συχνά σε ανυπόφορο βαθμό.

Τα απόλυτα βότανα του καλοκαιριού!