Η ζάχαρη κατηγορείται για πολλά προβλήματα υγείας και για αύξηση βάρους. Οι επιστήμονες όμως τονίζουν ότι δεν ισχύουν όλα όσα ακούμε. Η κατανάλωση της με μέτρο έχει και οφέλη. Ήρθε η ώρα να μάθουμε τους μύθους για την ζάχαρη.
Είναι προϊόν του ζαχαροκάλαμου και περιέχει απλά σάκχαρα που είναι απαραίτητα για την καθημερινή διατροφή μας. Μας δίνει ενέργεια και τόνωση για όλη την μέρα, αρκεί να καταναλωθεί με μέτρο. Η γλυκόζη είναι η βασική τροφή των μυών και του εγκεφάλου.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν προκαλεί διαβήτη, όπως ξέραμε έως σήμερα. Ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι μια ασθένεια που επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία ή η καθιστική ζωή.
Επίσης η ζάχαρη δεν έχει παχυντικές ιδιότητες. Περιέχει μόλις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι η συσσώρευση λίπους γίνεται όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες μπορούμε να «κάψουμε».
Διατροφή και αύξηση μυϊκής μάζας!
Info: Μέσω μαγνητικών απεικονίσεων, έχει αποδειχτεί ότι η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική όσο και η κοκαΐνη.
Όσο για την τερηδόνα, δεν προκαλείται από την ζάχαρη, αλλά από τα βακτήρια που τρέφονται από αυτήν.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν συνδέονται με την κατανάλωση ζάχαρης. Δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την καλή χοληστερίνη και μόνο αν κάποιος έχει προδιάθεση για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης.
Αυτό που οι γιατροί συστήνουν να προσέχουμε, είναι η ζάχαρη που λαμβάνουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα αν καταναλώσουμε αναψυκτικά, συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, παγωμένο τσάι, κέτσαπ καταναλώνουμε πολλή περισσότερη ζάχαρη από όση θα έπρεπε σε ημερήσια βάση. Το 10% του καθημερινού διαιτολογίου μας πρέπει να αποτελείται από ζάχαρη, όπως από τα ροφήματα μας, μαρμελάδες, φρούτα, επεξεργασμένα δημητριακά κ.α. Προσοχή λοιπόν στις ετικέτες των τροφίμων και των ροφημάτων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.
Αυτό που συνιστούν οι ειδικοί, είναι να αντικαταστήσουμε την λευκή ζάχαρη με την μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη που περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Οι θερμίδες τους είναι ίδιες, αλλά έχει περισσότερα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, συγκεκριμένα του συμπλέγματος Β.
Ζαχαρένια μυστικά:
– Για να απαλλαγείς από γράσα και λάδια στα χέρια σου, πρόσθεσε λίγη ζάχαρη στο σαπούνι σου.
– Στα ρούχα με δύσκολους λεκέδες από γρασίδι, άπλωσε πάνω τους μίγμα από χλιαρό νερό και ζάχαρη και άστο να δράσει για μία ώρα περίπου και μετά πλύνε ως συνήθως.
– Αν αποθηκεύσεις κέικ ή οτιδήποτε έχεις φτιάξει στο φούρνο σε αεροστεγές δοχείο με μερικούς κύβους ζάχαρης, θα διατηρηθεί φρέσκο πολύ περισσότερο καιρό.
– Αν χρησιμοποιήσεις ζάχαρη σε χτυπήματα και πληγές, αντιμετωπίζει τα βακτήρια που εμποδίζουν την πληγή να κλείσει.
– Αν έφαγες κάτι ζεστό ή καυτερό, γλύψε ένα κύβο ζάχαρης και θα απαλλαγείς από το κάψιμο.
– Εάν φυλάξεις τυριά με έντονη γεύση με λίγους κύβους ζάχαρης, θα αποφύγεις την μούχλα.
– Λειτουργεί και ως εντομοκτόνο, αναμιγνύοντας ζάχαρη με μαγειρική σόδα.
Info: Η επιστημονική ονομασία της ζάχαρης είναι σουκραλόζη και ανακαλύφθηκε κατά λάθος από επιστήμονες που έψαχναν να βρουν νέο εντομοκτόνο. Στην δοκιμή του προϊόντος, άρεσε πολύ και έμεινε ως γλυκαντικό!