Skip to main content

Είτε το έφαγες από επιλογή είτε από λάθος, δεν θα βρεις την υγειά σου ούτε θα σβήσεις την κάψα με νερό όσο και αν πιεις. Αντί αυτού σου έχουμε κάτι καλύτερο που θα σε ξεδιψάσει στο λεπτό.

Και δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και Αμερικάνοι επιστήμονες. Οι ειδικοί από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS) εξηγούν ότι η ένωση των μορίων του νερού με την ουσία που είναι υπεύθυνη για την καυτερή γεύση ορισμένων τροφίμων όπως οι πιπεριές τσίλι, είναι σαν να ρίχνει κανείς νερό στο λάδι που έχει αρπάξει φωτιά: θα προκληθεί «έκρηξη» που θα εντείνει τη φωτιά αντί να την σβήσει. Η ουσία αυτή είναι η γνωστή σε όλους μας, καψαϊκίνη. Όταν αυτή έρθει σε επαφή με τον βλεννογόνο του στόματος προκαλεί έντονο αίσθημα καύσου επειδή ενώνεται με τους υποδοχείς του πόνου στην γλώσσα, τους λεγόμενους  TRPV1 και σκοπός  τους είναι να ανιχνεύουν τις καυτές ουσίες  που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους ιστούς του στόματος. Το πρόβλημα είναι ότι η καψαϊκίνη είναι μία λιπόφιλη ουσία, οπότε πρακτικά είναι αδιάλυτη στο νερό αλλά αρκετά διαλυτή στα λίπη.

Με άλλα λόγια αν νιώθετε κάψα, αντί για νερό, προτιμήστε  γάλα , γιαούρτι ή ακόμα και παγωτό και ανακουφισθείτε – και όσο περισσότερα λιπαρά περιέχει, τόσο το καλύτερο. Πως πετυχαίνεται αυτό; Πολύ απλά, τα γαλακτοκομικά περιέχουν επίσης την πρωτεΐνη καζεΐνη, η οποία προσελκύει τα μόρια της καψαϊκίνης, προσθέτουν οι ειδικοί της ACS. Έτσι, τα απομακρύνουν από τους υποδοχείς του πόνου και τα διαλύουν, ανακουφίζοντας περαιτέρω τον πόνο.