Μμμ προσπαθείτε να χάσετε λίγα κιλά και βρίσκετε τον εαυτό σας να στέκεται μπροστά από το ψυγείο κάθε τρεις και λίγο, σκεφτόμενοι τι θα μαγειρέψετε; Σίγουρα, υπάρχουν πολλές επιλογές διατροφής εκεί έξω ή “συνταγές” – προγράμματα με τα οποία μπορείτε να ρυθμίσετε διατροφή, μεταβολισμό, καύση και παράλληλα να διατηρήσετε και το πρόγραμμα που έχετε καθημερινά.
Μια νέα μελέτη του περιοδικού Circulation διαπίστωσε ότι δύο διαφορετικές δίαιτες φαίνονται να είναι εξίσου αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Μια μεσογειακή διατροφή – πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά, ψάρι και ακόμη και λίγο κόκκινο κρέας – και μια χορτοφαγική διατροφή που περιελάμβανε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά χωρίς κρέας ή ψάρι, να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Επιπλέο, και οι δύο ήταν αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Για τη μελέτη, ερευνητές από την Ιταλία παρακολούθησαν 107 υγιείς αλλά υπέρβαρους ενήλικες μεταξύ 18 και 75 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν τυχαία εγγραφεί είτε για δίαιτα χορτοφαγίας χαμηλών θερμίδων για τρεις μήνες είτε για μεσογειακή διατροφή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια όλοι άλλαξαν τα διατροφικά τους σχέδια. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές έλαβαν βασικές και συνεχιζόμενες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των επιπέδων λίπους.
Όταν τα αποτελέσματα ταίριαζαν, η κατάσταση ήταν win-win. Και στις δύο δίαιτες, οι συμμετέχοντες:
-
Έχασε περίπου τρία κιλά σωματικού λίπους.
-
Έπεσε περίπου τέσσερα κιλά βάρους συνολικά.
-
Έμπειρες παρόμοιες αλλαγές στο ΔΜΣ, μια μέτρηση που λαμβάνει υπόψη το βάρος και το ύψος ενός ατόμου.
Είναι η πρώτη μελέτη που συνέκρινε το πώς οι δύο διαφορετικοί τρόποι διατροφής συνδυάστηκαν μεταξύ τους, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.
“Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι και οι δύο δίαιτες, εάν διεξαχθούν/ ακολουθηθούν σωστά, είναι ωφέλιμες για την απώλεια βάρους και για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου”, εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Francesco Sofi, MD, Ph.D, καθηγητής κλινικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
Όσον αφορά στο θέμα της καρδιάς, οι δύο δίαιτες είχαν αρκετά προνόμια. Η χορτοφαγική διατροφή ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της LDL χοληστερόλης, ενώ η μεσογειακή διατροφή μείωσε τα τριγλυκερίδια (τα υψηλότερα επίπεδα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου).
«Τώρα έχουμε δύο υγιείς επιλογές για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει ο Sofi.
Υπάρχει πολλή κοινωνική πίεση ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή, Cheryl Anderson, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να χαθούν κιλά, αλλά και να «βελτιστοποιηθεί η καρδιαγγειακή υγεία».
Οι δύο δίαιτες έχουν αρκετά σημεία που συμπίπτουν, λέει η Sofi. “Οι μεσογειακές και “γαλακτοχορτοφαγικές” δίαιτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τους υδατάνθρακες και τα όσπρια», εξηγεί. Οπότε δοκιμάστε ό,τι σας κάνει κέφι, από μαι “χούφτα” μούρα, χόρτα, μέχρι χαμηλό σε λιπαρά ελληνικό γιαούρτι ή ψάρια, αυγά και φασόλια – ό, τι σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και ικανοποιεί τις γεύσεις, τα πρότυπα και πρωτίστως το στομάχι σας!