Οι φέτες λεμονιού που βυθίζονται στη κανάτα του παγωμένου κοκτέιλ ή τα limes στο μοχίτο ή τα πορτοκάλια που στολίζουν το χείλος των ποτηριών.. όλα αυτά υποτίθεται πως είναι εικόνες που θα πρέπει να μας χαλαρώνουν.
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να διαλέξεις το πιο υγιεινό ψωμί!
Αν το σκεφτείς όμως λίγο καλύτερα, αυτές οι εσπεριδοειδή φέτες στα ποτά σου, ενώ κανονικά θα έπρεπε να σε βάζουν σε μια ευχάριστη διάθεση διακοπών, φαίνεται πως τελικά σου δημιουργούν περισσότερο άγχος απ΄ όσο θα έπρεπε.. αφού πόσο καθαρά μπορεί να είναι αυτά τα φρούτα;!
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στο Journal of Environmental Health, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα από τις φέτες λεμονιού που τους έβαλαν στα ποτά τους σε 21 διαφορετικά εστιατόρια. Ανακάλυψαν πως σχεδόν στο 70% των δειγμάτων είχαν αναπτυχθεί μικρόβια 25 διαφορετικών ειδών.
Τα μικρόβια που βρέθηκαν στα δείγματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις και ασθένειες στην ανθρώπινη υγεία και για το λόγο αυτό οι πελάτες των εστιατορίων και των μπαρ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις φέτες λεμονιού που προσθέτουν στα ποτά τους διότι είναι πολύ πιθανό να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς που απειλούν την ανθρώπινη υγεία.
Ο Dr. Philip Tierno, καθηγητής της μικροβιολογίας και παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου The Secret Life of Germs, δεν μετρίασε καθόλου τις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με τα μικρόβια που αναπτύσσονται μέσα στα κοκτέιλ μας, αφού σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχει διεξάγει, έχει ανακαλύψει πως τα συγκεκριμένα μικρόβια μπορούν να δημιουργήσουν μόλυνση του δέρματος, αναπνευστικά προβλήματα και πολλές άλλες επικίνδυνες ασθένειες.
Στη φλούδα των εσπεριδοειδή φρούτων μπορούν να αναπτυχθούν πολλά μικρόβια και παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως το Εσερίχια κόλι, ο εντερόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και ο νοροϊός, ένας επικίνδυνος ιός που σχετίζεται με σοβαρές επιδημίες.
Το προσωπικό των μπαρ και των εστιατορίων μπορούν να μολύνουν το λεμόνι που έχεις στο ποτήρι σου, αφού πρώτα το κρατάνε, το κόβουν, το τοποθετούν σε κάποιο μπολ ή ποτήρι και αργότερα παίρνουν αυτές τις φέτες και τις ρίχνουν στο ποτήρι με το ποτό σου ή τις τοποθετούν στο χείλος του ποτηριού σου. Πιστεύω πως μπορείς να καταλάβεις πόσο εύκολα αυτές οι φέτες λεμονιού μπορούν να μολυνθούν.
Ακόμη και αν στα εστιατόρια και στα μπαρ συνηθίζουν να πλένουν συχνά τα λεμόνια και τα limes που χρησιμοποιούν στα κοκτέιλς, ωστόσο οι μπάρμαν και οι σερβιτόροι μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα των χεριών τους.
Το πλύσιμο των χεριών και ειδικότερα μετά τη χρήση τουαλέτας, είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα όσον αφορά την καθαριότητα και τον περιορισμό των μολύνσεων. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλές έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα οι οποίες αποδεικνύουν πως δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής από το προσωπικό των μαγαζιών.
Τα καλά νέα ωστόσο είναι πως ένα δυνατό ποτό μπορεί να περιέχει αρκετό αλκοόλ έτσι ώστε να σκοτώσει όλα τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στη φλούδα του λεμονιού, αλλά πρέπει να είναι καθαρό αλκοόλ. Τα αναμειγμένα ποτά αραιώνουν το αλκοόλ με αποτέλεσμα να μην έχουν την απαραίτητη δύναμη για να σκοτώσουν τα μικρόβια. Αλλά και πάλι το αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει μόνο τα βακτήρια και όχι τους θανατηφόρους ιούς.
Παρ΄ όλη την επικινδυνότητα του θέματος ο Dr. Tierno δήλωσε πως εξακολουθεί να βάζει μια φέτα λεμόνι στο ποτό του όταν βγαίνει έξω μόνο όμως με ορισμένους περιορισμούς, αφού είπε πως θα επιστρέψει το ποτό του πίσω αν δει πως ο μπάρμαν βάζει τα δάχτυλα του σε όλο το χείλος του ποτηριού ή αν χρησιμοποιεί ένα βρόμικο πανί για να καθαρίσει το ποτήρι. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες για να προστατέψουμε την υγεία μας.
Αν ανησυχείς για τα μικρόβια την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις το ποτό σου, μπορείς πολύ απλά να ζητήσεις να σου φέρουν μερικές φέτες λεμονιού σε ένα πιατάκι και στη συνέχεια στύψε τον χυμό τους μέσα στο ποτό σου χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες του.