Οι καιροί άλλαξαν και επιστρέψαμε σιγά σιγά στις μεθόδους τις γιαγιάς σε ότι έχει να κάνει με το τι σου κάνει καλό στην υγεία, παρά στο να καταφεύγουμε σε φάρμακα και συμπληρώματα. Και γιατί να μην το κάνεις άλλωστε; Η φύση είναι γεμάτη με δυναμωτικά τα οποία με κατάλληλους συνδυασμούς σου προσφέρουν το μέγιστο καλό για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σου ενώ θα χάνεις κιλά πιο εύκολα συγκριτικά με πριν.
Δες λοιπόν μερικές τροφές που βοηθούν να το πετύχεις:
1. Παντζάρι για καρδιαγγειακή αντοχή. Κόψε τα παντζάρια σε φέτες και πρόσθεσε λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ψήσε τα στους 190° C μέχρι να γίνουν τραγανά. Σόταρε τα φύλλα: προσφέρουν βιταμίνη Α, που ενισχύει την όραση.
2. Χόρτα (Πικραλίδες), η καλύτερη πικρή τροφή. Οι πικραλίδες συνοδεύουν άψογα τα ψητά σχάρας. Μπορείς να τα αγοράσεις από μανάβικο, ενώ μόνο 1 φλ. ωμά χόρτα προσφέρει 2 γρ. φυτικών ινών, που είναι αρκετές για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Το σβήσιμο με λίγο λευκό κρασί κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος θα εξισορροπήσει την πικρή τους γεύση. Στη συνέχεια, περίμενε ακόμη ένα λεπτό να δέσουν οι γεύσεις και συνόδευσε με το ψητό σου.
3. Σύκο, ο καλύτερος φίλος της καρδιάς. Για να πάρεις μια γευστική δόση καλίου και ασβεστίου, το σύκο είναι το φρούτο που έψαχνες. Μπορείς να τα κόψεις στην μέση, να τα αλείψεις ελαφρά με ελαιόλαδο και αφού τα βάλεις σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, να τα ψήσεις για 20′ στους 180° C.
4. Κολοκύθι, η καλύτερη άμυνα στις ασθένειες. Κόψε τα κολοκυθάκια σε φέτες, ψήσε τα στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν κι ανακάτευσε τα με ψιλοκομμένο βασιλικό, ελαιόλαδο, μπούκοβο και χυμό λεμονιού. Μη διστάσεις να τα φας με τη φλούδα, που είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία των ματιών από ασθένειες, όπως η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας και ο καταρράκτης.
Λιναρόσπορος: Όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη του!
5. Ραπανάκι, το καλύτερο πικάντικο σνακ. Μπορείς να το ψήσεις και να το συνοδέυσεις με μια σως salsa verde (περιέχει σκόρδο, κάππαρη, αγγουράκια, αντσούγιες, μυρωδικά, μουστάρδα). Εναλλακτικά, απόλαυσέ το πασπαλισμένο με λίγο χονδρό αλάτι. Τα σκέτα ραπανάκια έχουν ελάχιστες θερμίδες. Μην ξεχνάς τα φύλλα του: έχουν κι αυτά πικάντικη γεύση και είναι χορταστικά.
6 Ντομάτα, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού. Η γεύση και η υφή της την καθιστούν το τέλειο συμπλήρωμα για το σάντουιτς κι ένα σνακ πλούσιο σε λυκοπένιο. Μια πρέζα αλάτι και λίγο ελαιόλαδο είναι όλα όσα χρειάζεσαι, ιδίως αν σκεφτείς ότι τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της. Δάγκωσε, πασπάλισε με αλάτι, βάλε λίγο λάδι και πάλι από την αρχή.
7. Ρόδι, η καλύτερη βαλβίδα αποσυμπίεσης. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες και τανίνες το κάνει έως και τρεις φορές ισχυρότερο σε αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Η δράση του αφορά στην προστασία της καρδιάς, μιας και οι τανίνες μειώνουν τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών, βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων, όπως αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νόσο του Πάρκινσον και καρκίνο.
8. Μαύρες ελιές, η καλύτερη πηγή ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε βιταμίνη Α, καροτινοειδή και βιταμίνες Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στην ελιά (ολευρωπαΐνη και τυροσόλη) βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν είναι σίδηρος, φώσφορος, ασβέστιο και κάλιο.
9. Μαστίχα Χίου για γερά στομάχια. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, κυρίως κατά του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, που εμφανίζεται στο πεπτικό έλκος. Η δράση της οφείλεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ που περιέχει και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές, όπως στοματίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος, κολίτιδες και αιμορροΐδες. Επίσης, συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.