Ψωνίστε με γεμάτο στομάχι
Αν πάτε στο supermarket πριν φάτε ή… στις ώρες της μεγάλης πείνας σας, είναι πιθανότερο να ενδώσετε στους πειρασμούς του διαδρόμου των τροφίμων και των σνακ. Προτιμήστε να πηγαίνετε για ψώνια μετά το μεσημεριανό σας.
Αφήστε το πιρούνι σας κάτω μετά από κάθε μπουκιά
Αυτή είναι μια συνήθεια που θα σας μάθει να τρώτε αργά, να μην καταπίνετε λαίμαργα και να δίνετε στον οργανισμό σας το χρονικό περιθώριο να καταλάβει πότε έχει χορτάσει και να σας στείλει εγκαίρως το κατάλληλο «σινιάλο» να σταματήσετε.
Πλένετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό
Όταν έχουμε πλύνει τα δόντια μας, η αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας που έχουμε στο στόμα, μας ωθεί να αποφύγουμε να την «χαλάσουμε» και να ξαναφάμε. Έτσι, αν μετά από το φαγητό, καταφύγουμε αμέσως στην οδοντόβουρτσα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε το παχυντικό επιδόρπιο ή τα «σνακ της λιγούρας» ανάμεσα στα γεύματα.
Αντιμετωπίστε τα παχυντικά τρόφιμα ως συνοδευτικά και όχι ως κυρίως
Μην τρώτε παγωτό με λίγα φρούτα πάνω του, αλλά μια φρουτοσαλάτα με λίγο παγωτό πάνω της. Εφαρμόστε αυτή τη «συνταγή» σε ό,τι είναι απολαυστικό, αλλά παχυντικό, και θα γλιτώσετε αρκετές θερμίδες κάθε φορά που το λαχταράτε.
Μην σερβίρετε σε μεγάλα πιάτα ή από πιατέλες
Πρώτον, όταν χρησιμοποιούμε μεγάλα πιάτα, τείνουμε να βάζουμε και μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, τις οποίες καταβροχθίζουμε ακόμη κι αν έχουμε χορτάσει, απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται μπροστά μας. Δεύτερον, όταν φέρνουμε ολόκληρο το ταψί ή την πιατέλα του φαγητού στην τραπεζαρία για να σερβιριστούμε από εκεί, τείνουμε να βάζουμε όλο και λίγο παραπάνω στο πιάτο μας. Προτιμήστε μικρότερα πιάτα, τα οποία θα γεμίζετε στην κουζίνα και θα καταναλώνετε στην τραπεζαρία.
Φάτε με το αντίθετο χέρι από αυτό που χρησιμοποιείτε κανονικά
Είναι άλλος ένας τρόπος να τρώτε πιο αργά, συνειδητοποιώντας την ποσότητα που καταναλώνετε και βοηθώντας τον οργανισμό σας να καταλάβει εγκαίρως πότε χόρτασε.
Μυρίστε
Ένα ματσάκι μέντα, ένα μήλο, μια μπανάνα ή ένα κεράκι με άρωμα βανίλιας: Κι όμως, έρευνες έδειξαν ότι τα παραπάνω τρόφιμα και μυρωδικά έχουν την ιδιότητα να μειώνουν το αίσθημα της πείνας, χωρίς καν να τα φάμε… Απλώς και μόνο μυρίζοντάς τα.
Προτιμήστε… μπλε
Έρευνα έδειξε ότι σε ένα μπλε δωμάτιο, οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 33% λιγότερο φαγητό σε σχέση με άλλα χρώματα – γι’ αυτό άλλωστε σπάνια θα δείτε fast food με μπλε τοίχους. Τα περισσότερα ποντάρουν στο κόκκινο ή σε κάποιο άλλο έντονο χρώμα που βοηθά στην ψυχολογία της κατανάλωσης. Για να τρώτε λιγότερο, ποντάρετε στο μπλε, είτε αυτό είναι στους τοίχους, είτε στα πιάτα, είτε στην γκαρνταρόμπα σας.
Χρησιμοποιήστε τσόπστικ
Ανάμεσα στα δύο κινέζικα ξυλάκια, χωρά μικρή ποσότητα φαγητού κάθε φορά, με αποτέλεσμα να βάζετε στο στόμα σας ισορροπημένες μπουκιές και να τρώτε αργά – επομένως να έχετε τις ίδιες ευεργετικές συνέπειες με τα παραπάνω «κόλπα» του “άλλου” χεριού και του «διαλειμματικού» πιρουνιού.
Κρεμάστε έναν καθρέφτη κοντά στην τραπεζαρία σας
Το να βλέπουμε τον εαυτό μας όταν τρώμε μας βοηθά να συνδέουμε άμεσα την (αυτο)εικόνα μας με το φαγητό, να συνειδητοποιούμε πότε τρώμε γρήγορα, λαίμαργα ή σε μεγάλες ποσότητες και να θυμόμαστε την κρίσιμη ώρα ότι προτεραιότητά μας είναι το υγιές σώμα και όχι η πρόσκαιρη ικανοποίηση της πείνας.