Skip to main content

Ο κατάλογος καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ και αυτό είναι άσχημο νέο, αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την EWG τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά είναι:

1. Αμπελοφάσουλα

2. Πατάτες

3. Ντοματίνια

4. Αγγούρια

5. Νεκταρίνια

6. Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές

7. Σπανάκι

8. Ροδάκινα

9. Σέλινο

10. Σταφύλια

11. Φράουλες

12. Μήλα

Πως να αντιμετωπίσετε την καθημερινή κόπωση και κούραση!

Το καλό πλύσιμο είναι ένας παράγοντας που θα απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των χημικών, ειδικά στα φρούτα και λαχανικά που η φλούδα τυς δεν μπορεί να αφαιρεθεί. 

Μυστικά καθαρίσματος λαχανικών

1. Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι για 10΄ και βάλτε το σε αλατισμένο νερό.

2. Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

3. Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα.

4. Τρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα.

5. Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Ανακινήστε και θα δείτε να μένουν στον πάτο της λεκάνης τα υπολείμματα από χώμα.

Πηγή carabola.gr

Τα φυτοφάρμακα κάνουν κακό στο σπέρμα!