Skip to main content

Ένα θέμα που όπως φαίνεται κάθε άντρας που γυμνάζεται έχει εμμονή! Και επειδή όλες οι απαντήσεις δεν είναι για όλους, εμείς προσπαθήσαμε τουλάχιστον να απαντήσουμε στα πιο βασικά που θέλει να γνωρίζει για την πρωτεΐνη κάποιος που τη χρησιμοποιεί και κάποιος που το σκέφτεται!

Αν και το σώμα από μόνο του είναι στη θέση, έπειτα από σωστή άσκηση και διατροφή να καλύπτει τις ανάγκες πρωτεΐνης στον οργανισμό, ωστόσο πολύ άντρες και κυρίως όσοι γυμνάζονται θέλουν να ενισχυθούν με επιπλέον πρόσληψη πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι προϊόντα που προάγουν την παροχή θρεπτικών συστατικών και θα λέγαμε ότι  η ανάγκη σε πρωτεΐνη αυξάνεται δραματικά κάτω από ορισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, ένα άτομο σε φάση αποκατάστασης μετά από ένα κάταγμα ή μια χειρουργική επέμβαση, ένας έφηβος, μια έγκυος ή ένα άτομο με ένα βαρύ πρόγραμμα προπόνησης θα απαιτήσει πρόσθετη πρωτεΐνη.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πρωτεϊνη!

Παρακάτω σου έχουμε τις απαντήσεις σε μερικά από τα ερωτήματα που μπορεί να έχεις και εσύ σχετικά με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και που ίσως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει μέσα σου!

Ποιοι θα έπρεπε να λάβουν ένα συμπλήρωμα πρωτεϊνών;

Μόνον όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφτούν από τη συνήθη υγιεινή διατροφή. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όσοι κάνουν έντονες αερόβιες δραστηριότητες, βαριά προπόνηση, οι έφηβοι που ασκούνται έντονα, όσοι υπερ-προπονούνται κι όσοι κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος (αυξημένο ποσοστό πρόσληψης σε σχέση με τα υπόλοιπα συστατικά).Σε τέτοιες περιπτώσεις, το συμπλήρωμα πρωτεΐνης βοηθά στην λήψη των απαραίτητων πρωτεϊνών, χωρίς μεγάλη αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και λίπους.

Υπάρχουν “καλά” και “κακά” συμπληρώματα πρωτεΐνης;

Το πόσο καλό είναι ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης εξαρτάται από ποιόν κατασκευάζεται, με τι τεχνογνωσία, από το τι περιέχει και για ποιο σκοπό το χρησιμοποιούμε. Μεγαλύτερης βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, θεωρούνται αυτές που είναι φτιαγμένες από ορό του γάλακτος, αβγά, γάλα κι από τους συνδυασμούς τους. Αντίθετα χαμηλής βιολογικής αξίας θεωρούνται οι πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτικές τροφές.

Υπάρχουν πρωτεΐνες για όγκο και πρωτεΐνες για γράμμωση;

Αν και ο συγκεκριμένος διαχωρισμός δεν έχει, θα λέγαμε, τόσο μεγάλη βάση, ωστόσο η βασική διαφορά των μεν από τις δε δεν είναι ο αριθμός των θερμίδων, αλλά η αναλογία πρωτεϊνών και υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια σκόνης. Πρωτεΐνες για αύξηση βάρους θεωρούμε τις πρωτεΐνες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά υδατανθράκων, πρωτεΐνες για «όγκο» αυτές που περιέχουν μία μέση ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ πρωτεΐνες για «γράμμωση» αυτές που περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών.

Ποια είναι η καθημερινή  ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί να λαμβάνει ένας μέσος άντρας;

Σε γενικές γραμμές, η ημερήσια δόση συμπληρωματικής πρωτεΐνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει, για το μέσο ασκούμενο, μέσου βάρους, τα 60 γραμμάρια την ημέρα. Αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνών μπορεί να απαιτηθεί σε περιπτώσεις υπερκόπωσης και κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από μακροχρόνια ασθένεια ή τραυματισμό.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρω ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης;

20 – 30 λεπτά μετά την προπόνηση ή στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Σε κάθε περίπτωση η συνολική λήψη συμπληρωματικής πρωτεΐνης, ανά δόση και φορά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25 με 30 γραμμάρια.

Έχουν παρενέργειες τα συμπληρώματα πρωτεϊνών;

Εάν η ποσότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται ή μπορεί να αφομοιώσει ο οργανισμός και λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ένα μέρος της παραπανίσιας ποσότητας μετατρέπεται σε αμμωνία κι οργανικά οξέα που αποβάλλονται με τα ούρα κι ένα μέρος της αποθηκεύεται ως λίπος στα λιποκύτταρα. Οποιαδήποτε κατάχρηση στην πρόσληψη πρωτεϊνών, αλλάζει το ρυθμό του μεταβολισμού, προκαλώντας περισσότερη δουλειά σε συκώτι και νεφρά, χάσιμο ασβεστίου, νερού, βιταμινών και πρόωρη κόπωση.

Ενυδάτωση και Προπόνηση: Τα 5 χειρότερα ποτά πριν από τη γυμναστική!

Πληροφορίες: Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης