Όλοι έχουμε πιεί μια γουλιά από το γάλα στο ψυγείο που έχει λήξει εδώ και μερικές ημέρες σύμφωνα με τη συσκευασία, αντιμετωπίζοντας μερικές έως καθόλου συνέπειες.. Κάτι το οποίο μας κάνει συχνά να αναρωτιόμαστε: Σημαίνουν όντως κάτι αυτές οι αναγραφόμενες ημερομηνίες στις συσκευασίες;
3 Πράγματα που δεν ήξερες για την πολυσυζητημένη πρωτεΐνη!
Οι ημερομηνίες λήξης είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι το βρίσκουν αρκετά περίπλοκο και δεν έχουν άδικο, δηλώνει ο Dr. Don Schaffner, καθηγητής από τοΠανεπιστήμιο Ρούτγκερς.
Υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες λήξης στο κάθε προϊόν, χωρίς να υπάρχει μια ουσιαστική εξήγηση γύρω από αυτές. Στην πραγματικότητα, οι ημερομηνίες λήξης είναι βασισμένες κυρίως στην ποιότητα του προϊόντος και όχι στον κίνδυνο της μόλυνσης και συχνά τοποθετούνται σύμφωνα με νομοθεσία η οποία δεν είναι πάντα βασισμένη στα καλύτερα επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, το γάλα που παράγεται στο New Jersey, έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης αν πουληθεί μόνο μέσα στην συγκεκριμένη πολιτεία, αλλά το ίδιο γάλα είναι τυπωμένο με διαφορετική ημερομηνία λήξης αν πουληθεί για παράδειγμα στην Νέα Υόρκη.
Παρ΄ όλα αυτά αν και μπορεί να υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες λήξης που μπορείς να αγνοήσεις, ωστόσο υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα ποτά όπου οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις τροφές, ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης τους, διότι μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας.
Οτιδήποτε ωμό
Το Εσερίχια κόλι είναι ένα παθογόνο που συχνά συνδέεται με τα μη παστεριωμένα ποτά, αλλά δεν είναι το μοναδικό που μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη δηλητηριώδη βακτηρίων, όπως η λιστέρια ακόμα και αν βρίσκεται μέσα στο ψυγείο, συμβουλεύει η Dr. Kathleen Glass από το Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Η παστερίωση σκοτώνει τα παθογόνα με το να ζεσταίνει το γάλα και άλλα ροφήματα σε μια υψηλή θερμοκρασία εμποδίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό παραδοσιακά το πετυχαίνανε βάζοντας το γάλα σε έναν μεγάλο κουβά με μια ζεστή θερμοκρασία των 63 βαθμών για μισή ώρα.
Τη σημερινή εποχή, η πιο συνηθισμένη τεχνική, είναι η υψηλή θερμοκρασία με μικρότερο χρόνο παστερίωσης, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στους 72 βαθμούς για 15 λεπτά, ακολουθώντας στη συνέχεια μια γρήγορη ψύξη, σκοτώνοντας τα παθογόνα και δημιουργώντας ένα ασφαλές πόσιμο ρόφημα.
Αντίθετα, το μη παστεριωμένο ποτό μηλίτης το οποίο ζυμώνεται με το καιρό, μπορεί να είναι περισσότερο ασφαλές μετά την ημερομηνία λήξης του.
Αν ο μηλίτης είχε μολυνθεί από Εσερίχια κόλι, τότε τα βακτήρια θα πέθαιναν πιο γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, διότι θα μετατρεπόταν σε αλκοόλ και θα τα σκότωνε.
100% φρέσκος χυμός λαχανικών
Οι χυμοί φρούτων τείνουν να είναι όξινοι, όπως το μήλο, το σταφύλι, το πορτοκάλι, η ντομάτα και το οξύ είναι μια καλή προστασία ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Το οξύ δημιουργεί ένα περιβάλλον ακατάλληλο για την ανάπτυξη και επιβίωση των βακτηρίων.
Από την άλλη μεριά όμως οι φρέσκοι χυμοί λαχανικών οι οποίοι δεν έχουν αναμειχθεί με χυμούς φρούτων, τείνουν να είναι περισσότεροι επιρρεπείς στη μόλυνση μετά την ημερομηνία λήξης τους, καθιστώντας τα επικίνδυνα για κατανάλωση.
Κρύα παστεριωμένα ποτά
Η κρύα παστερίωση σκοτώνει τα βακτήρια των τροφών χωρίς να απαιτείται ζεστή θερμοκρασία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι κρύας παστερίωσης, αλλά η υψηλή πίεση επεξεργασίας, είναι η πιο συνηθισμένη που συνδέεται με τους φρέσκους χυμούς.
Λειτουργεί με το να ασκείται έντονη πίεση στα ήδη συσκευασμένα ποτά για να σκοτώσει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς και να παρατείνουν την διάρκεια ζωής τους.
Όπως και να έχει όμως, σε αντίθεση με την παραδοσιακή παστερίωση, η υψηλή πίεση επεξεργασίας έχει μικρότερη επίδραση στο περιεχόμενο των θρεπτικών συστατικών των χυμών, διότι σύμφωνα με τον Οργανισμού Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων, οι τροφές δεν παρουσιάζουν σημαντικές χημικές αλλαγές, κάτω από την διαδικασία πίεσης.
Φυσικά όμως δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την θερμική παστερίωση, αφού η κρύα παστερίωση δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική και η ζωή των κρύων παστεριωμένων χυμών είναι μικρότερη από τα προϊόντα που έχουν παστεριωθεί με ζεστή θερμοκρασία, ειδικότερα αν δεν περιέχουν φρούτα.
Ποτά που δεν διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία
Είναι λογικό πως οτιδήποτε αγοράσεις από τα ψυγεία ενός καταστήματος θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από τα άλλα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια. Το κλειδί είναι να διατηρείς το κάθε προϊόν στη σωστή θερμοκρασία.
Σίγουρα αν ήσουν ειδικός θα μπορούσες να ελέγχεις τα θερμόμετρα των ψυγείων στα καταστήματα έτσι ώστε να μπορείς να επιλέγεις με ασφάλεια, ωστόσο είναι σημαντικό να ξέρεις πως ακόμη και η θερμοκρασία του ψυγείου σου μπορεί να σου χαλάσει τα προϊόντα. Βεβαιώσου πως το ψυγείο σου έχει μια θερμοκρασία μεταξύ των 3 και 4 βαθμών. Οτιδήποτε παραπάνω μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των βακτηρίων.
Η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας σου!